(0)

Yorkshirekvartetten

e-bok


»David Peace Àr en sÀregen röst och en stor begÄvning. För mig framstÄr Yorkshirekvartetten som nÄgonting av det mest fascinerande som skrivits inom kriminalgenren pÄ mycket lÀnge. Och 1983 blir pÄ ett sÀtt den naturliga höjdpunkten.« Kristian Lundberg

Det börjar i Leeds, 1974. Medan staden förbereder sig inför jubileumsfirandet av drottning Elizabeths regeringstid mördas flera prostituerade i rad. Kriminalinspektören Bob Fraser och reportern Jack Whitehead arbetar oförtröttligt, var och en pÄ sitt sÀtt, för att fÄ fast gÀrningsmannen. Under det kommande decenniet hemsöks staden av »The Yorkshire Ripper«, som mördaren kallas i folkmun. Ingenting Àr som det verkar och ingen gÄr att lita pÄ, inte ens poliserna sjÀlva.

Yorkshire-kvartetten samlar David Peaces fyra hyllade deckare 1974, 1977, 1980 och 1983 i en utgÄva. I översÀttning av Rebecca Alsberg.

DAVID PEACE [f. 1967] vÀxte upp i Yorkshire pÄ sjuttiotalet. Han Àr mest kÀnd för hyllade Yorkshire-kvartetten och utsÄgs tidigt i sin karriÀr till en av Storbritanniens bÀsta unga författare.

»David Peace skriver hÄrdkokt och rasande, med svÀrtan hos en igenbommad gruva.« | SAM SUNDBERG, SVENSKA DAGBLADET

»1977 Àr en nattsvart djupdykning i ofattbar, mÀnsklig ondska.« | INGALILL MOSANDER, AFTONBLADET

»Yorkshirekvartetten Ă€r en lĂ€supplevelse utöver det vanliga.« | MIKAEL R KARLSSON, BORÅS TIDNING

»I 1983 finns det sĂ„ mycket av spĂ€nning att det knappt gĂ„r att ta in. Romanen bör nog mera lĂ€sas som ett diktverk, ett ilsket och speedat requiem över en medmĂ€nsklighet som (nĂ€stan) gĂ„tt förlorad i Yorkshire och pĂ„ andra hĂ„ll.« | PÄR ALEXANDERSSON, DAST MAGAZINE