(6)

Vikten av gener

e-bok


Fetma och övervikt Ă€r Ă€rftligt bland de mest Ă€rftliga tillstĂ„nd som genetiken kĂ€nner till. VĂ„ra gener styr i vilken mĂ„n vi Ă€r kĂ€nsliga för fett, kolhydrater och för lite motion. VĂ„rt DNA ger oss olika förutsĂ€ttningar. ÄndĂ„ handlar diskussionen om övervikt ofta om att stoppa in alla mĂ€nniskor i samma mall.

Samtidigt som bantningsgurus frÄn olika lÀger har grÀlat med varandra har genetiken gjort dramatiska framsteg. Forskare har ringat in ett trettiotal gener som pÄverkar övervikt och fetma.

Vi stÄr pÄ tröskeln till det som kallas personlig medicin medicinsk vÄrd som Àr skrÀddarsydd efter individens genetiska förutsÀttningar. Vikten av gener Àr den första bok som behandlar fetma och övervikt i detta perspektiv.

Den berÀttar sakligt och lÀttfattligt om bantning, övervikt och mÀnniskans DNA. Den gÄr grundligt igenom vilka metoder som har vetenskapligt stöd.

HÀr finns genforskningens delvis mörka historia, men ocksÄ nutidens mest spektakulÀra forskningsfront, liksom handfasta rÄd om mat och motion.

"Ibland Àr den spÀnnande som en deckare, och det Àr ju förvÄnande med tanke pÄ att det Àr en faktabok om genetik som ligger intill mig i sÀngen ... De öppnar dörren till en smÄtt svindlande vÀrld, dÀr vi gÄr mot en framtid med skrÀddarsydda mediciner utifrÄn var och ens genuppsÀttning."

Upsala Nya Tidning

"Vikten av gener Àr i högsta grad en aktuell, pÄlÀst, tankevÀckande och viktig liten bok."

Linköpings Tidning

"Författarna Àr tvÄ synnerligen kompetenta vetenskapsjournalister, anstÀllda pÄ Dagens Nyheter, som systematiskt uppdaterar kunskapslÀget om genetikens betydelse för vikt och viktutveckling."

Stephan Rössner, professor emeritus, LÀkartidningen