(21)

Utpressning mot SJ

ljudbok och e-bok


"-SÄ för guds skull blanda inte in polisen. Ni Àr bevakad frÄn avfÀrd tills ni kommer tillbaka. Vid minsta misstanke brakar helvetet löst..."

Detta meddelande, som lÀmnats till SJ:s huvudkontor i Stockholm den 28 november 1985, avlyssnades av polisens vÄldsrotel. Flera gÄnger under 1980-talet utsattes SJ för mycket allvarliga och hotfulla utpressningsförsök, och detta skulle komma att bli ett av de allvarligaste.

Utpressaren utgav sig för att vara en del av ett större nÀtverk. Personen hÀvdade att ha tillrÀckligt med sprÀngmedel för att sprÀnga tÄgrÀlsar frÄn Kiruna till Trelleborg, och polisen hade misstanke att tro att han redan pÄbörjat utplaceringen av sprÀngmedlen. Tiden Àr knapp för polisen att agera, nÀr den obalanserade gÀrningsmannen nÀr som helst kan slÄ till mot oskyldiga resenÀrer.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.



3.2

21 recensioner

Arvid

2020-08-30

Fantastiskt bra bok