(107)

Uppbrottet

ljudbok och e-bok


Den unga torparflickan Edla tror att hon har mött den stora kÀrleken. Hon blir gravid och gifter sig med fadern till barnet. Men hennes make, soldat Andersson, visar sig vara nÄgon annan Àn hon trott. Han Àr en man som bÄde förtrycker och bedrar.

NÀr han fÄr arbete som kusk hos apotekare Hjalmar Lind i BorÄs lÀmnar han sin soldattjÀnst och flyttar med familjen frÄn landsbygden in till staden. Lind berÀttar för Edla om arbetarnas dÄliga villkor i fabrikerna och det vÀcker hennes intresse för kvinnornas situation. Hon genomgÄr ett uppvaknande och börjar ifrÄgasÀtta sitt Àktenskap.

NÀr barnen Àr utflugna ur hemmet kÀnner Edla sig ensam. Hon tar kontakt med sin adliga halvkusin Augusta Gyllensvaan i Stockholm. Mötet mellan de bÄda kvinnorna blir början pÄ en djup vÀnskap och tillsammans söker de sin gemensamma historia.

Uppbrottet handlar om vÀnskap, frigörelse och om kampen för kvinnors rÀttigheter i Sverige i början pÄ 1900-talet. Det Àr den andra romanen i serien HerravÀlde, som utspelar sig mellan Ären 1813 och 1960 och som Àr baserad pÄ en sann slÀkthistoria.

ANA PORSS bor i Stockholm och har tidigare gett ut fem romaner. Hennes passion Àr att berÀtta och hon drivs av en nyfikenhet pÄ mÀnniskans inre. Uppbrottet Àr den andra romanen i trilogin HerravÀlde. En kvinnas straff Àr den första.

"Edlas liv, med ett Àktenskap pÄ grund av en graviditet, skrivs hÀr fram inkÀnnande och med stor ömhet. En omvÀlvande tid som författaren gestaltar vÀl och dessutom pÄ ett lÀttillgÀngligt sprÄk, utan pekpinnar eller banaliteter. Ett gott hantverk." Annette Larsson, BTJ