(20)

Unga kvinnor

ljudbok och e-bok


Älskad klassiker av Louisa May Alcott!

Systrarna Meg, Jo, Beth och Amy March vÀxer upp i en liten stad i 1860-talets USA. Den Àldsta systern Meg Àr ljuv och vacker men aningens fÄfÀng. Jo Àr en livlig flicka som inte lÄter sig begrÀnsas av det som förvÀntas av henne. Beth har en mjuk musikalisk sjÀl vars liv prÀglas av sjukdom och den yngsta systern Amy Àr lika bortskÀmd som konstnÀrlig.

Systrarna bor med sin mor, Marmee, och har ont om pengar. Deras far tjÀnstgör som pastor i det amerikanska inbördeskriget och familjen fÄr klara sig sÄ gott de kan. Vi fÄr följa systrarna Marchs liv i utvecklingen frÄn den tidiga tonÄren till unga kvinnor. Systerskaran utgörs av fyra mycket passionerade och sjÀlvstÀndiga flickor som var och en utmanar sin tids förvÀntningar och konventioner.

Kanske drömmer systrarna om att bli rika och uppvaktade, kanske Àr det den mer trygga och bevandrade vÀgen de bör vÀlja, men med sina gamla klÀder och smÄ skor till trots tycks systrarna March leva ett lÄngt mycket roligare och tillfredstÀllande liv Àn de fina damerna omkring dem ...

"Unga kvinnor" har filmatiserats ett antal gÄnger under Ären, senast 2019 i regi av den hyllade Greta Gerwig med bland annat Saoirse Ronan, Florence Pugh och Emma Watson i huvudrollerna.

Louisa May Alcott var en amerikansk författarinna, abolitionist och feminist. Under sina verksamma Är hann hon skriva böcker för alla Äldrar inom diverse genrer, men hon nÄdde störst framgÄng med sin semibiografiska roman "Unga Kvinnor". Alcotts slÄende portrÀtt av starka, sjÀlvstÀndiga kvinnor och hjÀrtesorg gör hennes skildringar lika aktuella dÄ som nu.


UpplÀsare: Anna Godenius
LĂ€ngd:

3.4

20 recensioner

Anna

2024-02-02

Lite för prÀktig och seg förin Smak.

Sara

2023-12-22

4,5 men avrundar uppÄt

Victoria

2023-10-23

Inte min favorit bok men roligt att ha lyssnat pĂ„, skön ”slappe” lĂ€sning, inte sĂ„ seriös och mĂ„nga bra sĂ„ kapitel!