(30)

Tyskland talar : Hitlers svenska radiostation

ljudbok och e-bok


Klockan nio pÄ kvÀllen den 20 november 1939 kunde svenska folket för första gÄngen höra en radioröst som pÄ felfri svenska basunerade ut tysk propaganda. Detta var den första av ett otal sÀndningar frÄn det som skulle komma att kallas för Königsbergsradion. Radiokanalen sköttes av ett antal svenskar som gÄtt i Hitlers tjÀnst och som med en oÀndlig rad propagandaknep försökte fÄ Sverige att ta Nazitysklands parti i kriget.

Tyskland talar Ă€r Niclas Sennertegs medryckande skildring av de lögner och den propaganda som kom att bli en del av det neutrala Sveriges vardag. Men det Ă€r ocksĂ„ en skildring av personerna bakom rösterna, hur de förhöll sig till sin uppgift, hur vĂ€rvningen fungerade och vad följderna blev för dem efter kriget. Sennerteg har kartlagt ett trettiotal personer som i olika omgĂ„ngar arbetade pĂ„ Königsbergsradion. Boken bygger pĂ„ material hĂ€mtat ur ett tidigare okĂ€nt radioarkiv i Berlin, SÄPO-akter samt UD:s arkiv.

Niclas Sennerteg Àr författare och journalist. Han Àr verksam pÄ BorÄs Tidning och har Àven arbetat pÄ Sveriges Radio i mÄnga Är. Historiska Media har tidigare gett ut hans uppmÀrksammade böcker Stalins hÀmnd(2001) och Warszawas bödel (2003).



3.7

30 recensioner

Anders

2022-01-08

Mycket bra. Grundligt och metodiskt. Grymt störigt med nyhetsupplÀsaren dock.