(0)

Tvillingsmycket : En syskonlegend

e-bok


Syskonlegenden Tvillingsmycket kretsar kring tvillingarna Lucinea och Eskil och deras livsöden. NÀr de föds dör deras mor och vid Lucineas död slutar berÀttelsen. Mellan dessa tvÄ punkter utspelas en sÀregen sÀgen i ett obestÀmt nu.

En grupp mĂ€nniskor har flytt och sökt sin fristad uppe pĂ„ fjĂ€llet, dĂ„ de inte lĂ€ngre stod ut med den fientliga trakt dĂ€r de haft sin tillvaro. Det sjuder i marken och i mĂ€nniskorna runt om den plats dĂ€r tvillingarna gĂ„r och vĂ€xer. De finner sĂ„ sitt kall i livet: Eskil Ă€gnar sig Ă„t de dödas vĂ€l och Lucinea Ă„t de som skall föda. Naturen. Årstidernas skiftningar. Det fjĂ€llnĂ€ra karga livet som tĂ€r pĂ„ sina invĂ„nare. Lucinea Ă€r ljusbringerskan; platsen dĂ€r de vistas Ă€r ömsom stilla, ömsom ursinnig och förĂ€nderlig. Det hela Ă€r sagolikt, stĂ€mningsmĂ€ttat och mycket vackert.

Tvillingsmycket visar prov pÄ ett sÀrprÀglat berÀttande och i sin tonsÀkra poetiska begÄvning har Linnéa Axelsson en enastÄende förmÄga att skildra mÀnniskornas inre, nÀstan sprÄklösa medvetande. HÀr finns en kÀnsla för de smÄ iakttagelserna. Omgivningarna undersöks genom mikroskopiska bilder, som lÀggs sida vid sida. Det handlar om flykt och rÀdsla, lÀngtan efter nÀrhet och vÀrme. Och om krafter ömsom skapande ömsom destruktiva.