(0)

Trilogin

e-bok


Romantrilogin Molloy [1951], Malone dör [1951] och Den onĂ€mnbare [1953] brukar betraktas som Samuel Becketts viktigaste prosaverk. En svindlande undersökning av ett av mĂ€nniskans Ă€ldsta Ă€lsklingsmotiv, ursprunget, men dĂ€r all sjĂ€lvkĂ€nnedom avslöjas som illusion. Liksom karaktĂ€rerna krĂ€lar sig texten sakta men sĂ€kert fram mot sin logiska slutpunkt – en vĂ€rld dĂ€r inga mĂ€nniskor finns, inget medvetande.

Trilogin hör till modernismens portalverk. HÀr samsas de tre romanerna i en och samma bok, i svensk översÀttning av Lill-Inger Eriksson och med ett förord av kritikern och litteraturforskaren Jesper Olsson.

SAMUEL BECKETT föddes 1906 i Dublin av irlÀndska förÀldrar och var bosatt i Frankrike frÄn 1938 till sin död. 1969 belönades han med Nobelpriset i litteratur.

»Becketts trilogi Àr en litteratur som fÄr tanken att svindla. Att som vuxen tillÄtas tilltrÀde till den existentiella zon dÀr varje liten rörelse framstÄr som ny och outforskad Àr lika omtumlande som den första förÀlskelsen. Det gÄr igenom hela nervsystemet.« | Anna Hallberg , Dagens Nyheter