(1)

Tilda med hallonsaft och tjejkraft

e-bok


Tilda firar födelsedag med sin jÀmngamla kusin och de har fÄtt lov att tÀlta. NÀr fullmÄnen lyser i mörkret blir det spÀnnande och sedan lite kusligt. NÄgra killar busar och skrÀmmer de tÀltande flickorna. Tilda kommer pÄ en ramsa som som ska ge tjejerna mer mod och de klÀr pÄ sig sina princessklÀnningar och glitterslöjor och ger sig ut i natten. Detta skrÀmmer inte bara killarna. Innan morgonen gryr har flickorna blivit hjÀltar.

JÀmstÀlldhet ska börja tidigt. SmÄ barn, flickor och pojkar, mÄste lÀra sig att de Àr lika mycket vÀrda, bara olika. Men sÄ lÀnge som pojkarna hörs och syns mest fÄr de ocksÄ störst uppmÀrksamhet, utrymme och status. Detta pÄverkar bÄde pojkars och flickors syn pÄ sig sjÀlva.

I boken Àr det flickorna som Àr handlingskraftiga och det Àr just de tjejiga attributen som visar sig mest verkningsfulla - och det pÄ omrÄden som annars pojkarna brukar lÀgga beslag pÄ.

I slutet av boken finns en handledning för vuxna med rÄd och tips om hur man kan samtala om jÀmstÀlldhet och anvÀnda boken för att ge bra exempel.