(1)

Tiden

e-bok


”Jag vill berĂ€tta för dig.

Kanske för att du Àr jag och jag Àr du.

För att vi Àr samma.

NÀr jag vissnar sÄ vissnar du ocksÄ. Och nÀr jag lever och kvittrar och skiner, sÄ skiner du med.

Jag vill berÀtta för dig. För att du Àr ett barn.

Ett mÀnniskobarn i en mÀnniskotid.

Jag Àr gammal, flera miljarder Är.

Kan vi kanske bli vĂ€nner?”

Jordboksprojektet Àr ett undersökande projekt som vill bjuda in till samtal mellan barn och höglÀsare. Med faktarutor, serier och funderingsfrÄgor undersöker Matilda Ruta tiden. Vilka Àr vi? VarifrÄn kommer allt myllrande, mÀrkligt liv? Och hur kommer det sig att nÄgra smÄ mÀnniskodjur har kunnat förstöra sÄ mycket av naturen och ekosystemen? Vill mÀnniskan verkligen ta död pÄ den urgamla vÀven av liv som vi sjÀlva Àr en del av? Eller Àr vi ett annat, snÀllare slags djur?

Jordbok: Tiden vill inte bara visa hur kort tid mÀnniskorna har funnits hÀr, utan ocksÄ hur komplext och finurligt livet pÄ jorden fungerar och hur lite vi mÀnniskor ofta vet om processerna som gör att vi kan leva.

”Tiden” Ă€r den första delen i serien ”Jordbok”. Alla med avstamp i den ekologiska krisen, behoven att prata om utmaningarna för mĂ€nskligheten men ocksĂ„ i en hoppfull tillit till livet pĂ„ jorden.

Matilda Ruta Àr barnbokskonstnÀr, författare och serietecknare. Hon innehar stol fem i svenska barnboksakademin och har nominerats till Augustpriset och Elsa Beskow-plaketten. Hon har tidigare bland annat skapat bokserien om Ninna.



5.0

1 recension

sandra.katby

2022-05-21

JÀttefin bok med tydlig information som alltid kÀnns lÀttsam men informativ. Fakta förklaras pÄ ett positivt sÀtt och man lÀr sig mycket. Illustrationerna Àr superfina och tilldragande. Alla barn bör lÀsa denna bok.