(14)

Syster och bror

ljudbok och e-bok


Den sista delen i Agneta Pleijels historiska familjetrilogi Àr en roman om tvÄ syskon som stÄr varandra mycket nÀra men lever under helt olika villkor. Albert Àr dövstum och Helena har en stor sÄngbegÄvning men hindras av sin far att stÄ pÄ scen.

Isaac Berg Àr sÄngare och sÄnglÀrare pÄ Operan i Stockholm och gift med Lina, den framstÄende skÄdespelaren Lars Hjortbergs dotter. 1832 vÀntar de sitt första barn och stora musikaliska förhoppningar fÀsts vid pojken. Det visar sig att han Àr döv frÄn födelsen.

Hans syster föds strax dÀrpÄ och har allt vad han saknar: hörsel, sÄngröst och musikalitet. Men hon Àr bara flicka. Hon blir en ypperlig sÄngerska men hon tillÄts inte stÄ pÄ scen. Det passar enligt fadern inte ihop med Àkta kvinnlighet.

Albert vistas i mÄnga Är pÄ Institutet Manilla för döva. Som vuxen blir han mÄlare. De tvÄ syskonen - Albert och Helena - har frÄn barndomen en mycket varm relation. De stÄr varandra nÀrmare Àn nÄgra andra, och pÄ ett sÀtt som idag skulle vÀcka harm.

Familjen kommer i mĂ„nga Ă„r att vistas utomlands, i DĂŒsseldorf och i Paris. Albert grips av revolutionsfebern och reser i Europa och befinner sig pĂ„ Sicilien under den italienska frihetskampen.

Syskonens liv och villkor Àr olika varandra. Romanen följer deras liv och möten. Den döve Albert blir revolutionÀr och anhÀngare till Garibaldi. Han Àr utfattig och har svÄrt att försörja sig pÄ sitt mÄleri.

Helena upplever en stor kÀrlek som hennes far förhindrar. Han Àr sjÀlv artist men vill inte ha fler scenkonstnÀrer i familjen. Hon gifter sig i Sverige med en rik brukspatron och industriman. Hon offrar sina förhoppningar om artistyrket för att ge brodern trygghet. Bruket gÄr i konkurs och Àktenskapet brister.

Det hÀr Àr en roman om tvÄ förÀlskade syskon. Den utspelas pÄ 1800-talet dÄ ropet pÄ folkens frihet höjdes. Och dÄ kravet pÄ individuell frihet och kvinnofrigörelse vÀxte.

Syster och bror Àr tredje delen av en familjeberÀttelse som började med Drottningens kirurg (2006) och Kungens komediant (2007) dÀr Agneta Pleijel har hÀmtat inspiration frÄn dokument, brev och egna familjeberÀttelser.


UpplÀsare: Peder Falk
LĂ€ngd: