(66)

Sverige vid avgrunden 1808-1814

ljudbok och e-bok


Hur kunde det gÄ sÄ illa?

År 1808 stod Sverige vid avgrundens rand och kĂ€mpade för sin överlevnad i krig pĂ„ tre olika fronter: i söder mot Napoleon, i vĂ€ster mot Danmark och i öster mot Ryssland. Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström. Allt höll pĂ„ att ta en Ă€nda med förskrĂ€ckelse.

NÀr lÀget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges riksdag under slumpmÀssiga former en okÀnd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken. En ny tid tog sin början.

I Sverige vid avgrunden skildrar diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander ett stycke omvÀlvande svensk historia.


UpplÀsare: Anders Ekborg
LĂ€ngd:

4.4

66 recensioner

Anonym

2023-08-04

Kul att lÀra sig mer om vÄr historia. Och Anders Ekborg Àr en mycket bra upplÀsare.

Daniel

2022-11-28

En bra genomgÄng av tiden och beskrivning. Att höra Karl Johans vÀg till att gÄ i krig med Napoleon och spÀnningarna mellan dessa mÀn Àr intressant. LikasÄ Karl Johans betydelse för den 6e koalitionen samt hans nÀrmande till Rysslands kejsare efter Finska kriget. Boken Àr relativt barnvÀnlig i den meningen att du kan lyssna pÄ den med barnen utan att det sÀgs hemska saker. Undantaget Àr dock mordet pÄ von Fersen.

Siw

2022-07-29

Intressant bok, bra upplÀsare