(10)

Svenska palmen

ljudbok


En novembernatt kommer tjugoettÄrige Ruslan till Stockholm för att arbeta ihop det han inte kan tjÀna i Ukraina. PÄ fickan har han pengar för tvÄ veckors uppehÀlle och ett turistvisum giltigt i tre mÄnader. Genom nÀtforumet Svenska palmen trÀder han in i en rysksprÄkig vÀrld av arbetsköpare och mellanhÀnder.

Det visar sig snart vara en vÀrld som strÀcker sig in i svenskarnas hem, upp pÄ deras tak och in i deras myndigheter. Ruslan erbjuder allt han har, sitt arbete och sin ungdom. Sent, alltför sent, inser han att det som utlovats i utbyte aldrig kommer att betalas ut.

I förarbetet till boken har Pelle Sunvisson under sex mÄnader arbetat som papperslös i Stockholm. Samtliga arbeten som skildras i boken Àr sÄdana som han under den tiden sjÀlv utfört. Svenska palmen Àr en skönlitterÀr skildring av ett fiktivt öde, men den Àr ocksÄ en detaljerad redogörelse för faktiska arbetsvillkor.



4.6

10 recensioner

Erik

2022-12-11

Skildring av de migrantarbetare som finns pÄ svenska byggarbetsplatser. Men den hÀr gÄngen i romanform. Viktigt Àmne och vÀlskriven berÀttelse.