(0)

Svarta fanor

e-bok


SÀllskapet reste sig efter tvÄ timmars tortyr, och det var runda sitthÄl i rottingstolarna att skÄda. Servetterna, knÄdade av nervösa hÀnder, förda till munnen hundra gÄnger, lÄgo dÀr hopsnodda som inÀlvor, som vissna hjÀrnors vindlingar, som trasdockor, bildande ansikten, lemmar av avrÀttade ...

"Svarta fanor" Àr en sedeskildring av sekelskiftet, och Àr ett av August Strindbergs mest kontroversiella verk. NÀr boken först publicerades 1907 vÀckte den starka reaktioner och upprördhet, dÄ den utgör en satirisk karikatyr över den dÄvarande kulturella eliten i Sverige. Boken sÄlde slut pÄ bara ett par dagar och konsekvenserna av Strindbergs uppgörelse med det svenska kulturlivet pÄverkade författaren i stor utstrÀckning.

August Strindberg (1849-1912) var, och Àr fortfarande, av Sveriges mest framstÄende författare genom tiderna. Han var ocksÄ bildkonstnÀr, dramatiker och journalist, och Àr kÀnd för sin produktivitet. Han slog igenom med romanen "Det röda rummet" 1879 och har sedan dess varit en mycket prominent gestalt i det litterÀra Sverige.