(159)

Sundsvallsoligarken

ljudbok och e-bok


NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2023

»Det finns inga bevis. Vad finns att brÄka om? Tror du att jag skulle ha kunnat mörda nÄgon för 25 Är sedan utan att det finns nÄgra offer, nÄgra lik, nÄgra namn?«

Sundsvallsoligarken Àr berÀttelsen om Oleg Deripaska. En karatekunnig, tvÄ meter lÄng yogautövare som gillar ridning och simning. En av vÀrldens rikaste mÀn, ofta beskriven som en av Rysslands mest intelligenta industriledare. En man som gÄr pÄ balett och citerar Tolstoj, och vars fester i Davos Àr berömda bland vÀrldsledare.

Det Àr ocksÄ en berÀttelse om en vÀrld dÀr ryska pengar banat vÀg för pÄverkan och inflytande i hela Europa, Àven i Sverige. Pengar som fÄtt vÀst att acceptera miljardinvesteringar med ursprung i penningtvÀtt, utpressning, stöld och mord. Inte minst handlar Sundsvallsoligarken om den ryska regimens operationer, och hur de hÄller oss gisslan sÄ till den grad att Sveriges regering mitt under ett krig i Europa frÀmjar en putinnÀra oligarks intressen.

*

Knut Kainz Rognerud Àr norsk-svensk granskande ekonomijournalist, författare och dokumentÀrfilmsproducent. Han har i snart tre decennier granskat maktinstitutioner inom ekonomi och politik. Vid fem tillfÀllen har han nominerats till Guldspaden som han vann 2005, och han har ocksÄ nominerats till Stora Journalistpriset och tv-festivalen i Monte Carlos Nymphes DŽor.


UpplÀsare: Carl Jacobson
LĂ€ngd:

3.9

159 recensioner

Refik

2024-04-23

Lyssna/lÀs

kent

2024-04-09

Ryssland Àr i hela VÀst och vi Àr lilla Sverige

Elisabet

2024-03-28

Mycket intressant! SkrÀmmande lÀsning.