(2)

Stockholmsluft

e-bok


”Jolo gav oss, sina lĂ€sare, igenkĂ€nningspunkter, sĂ„ vi inte gick vilse och inte fick det för trĂ„kigt. Han piskade rutinen till spĂ€nning. Tillsammans med Jolo var det omöjligt att gĂ„ blint förbi en gatuskylt, ett frikyrkokapell, en ingĂ„ng till ett pensionat med rekommendationsskylt frĂ„n en gourmetkedja i Andorra och en för lĂ€nge sedan nedlagd libanesiskt automobilklubb.

Om beteenden, sĂ€tt att uppföra sig skrev Jolo kanske helst – och om dem som bryter mot reglerna. Han ser svenskar en sensommardag halsa fruktvin pĂ„ trappan till Klara kyrka. Han tolkar ögonkasten mellan gifta par som inte betyder Jag Ă€lskar dig utan Skynda dig sĂ„ inte den andra bilen tar P-platsen. Han fĂ„ngar det exakta tonfallet pĂ„ RĂ„sundastadion och ser vad snabbköpskassarna döljer för storts kronvodka.

Jolo iakttar det som pÄgÄr utom tÀvlan, det som sker i vad som synes ske: talarens oroliga fötter dÀr han stÄr bakom podiet en första maj. Han ser en historiett genom ett gÄrdsfönster. Ett par kaférepliker rÀcker för att spekulera över en livsgÄta.

Han fick en att kĂ€nna att man i hans sĂ€llskap vidgade sin erfarenhet och nĂ€stan omĂ€rkligt gjorde hans egen lĂ€rdom till sin.”

Ur Per WÀstbergs förord till "Stockholmsluft"

Stockholmsluft av författaren och journalisten Jan Olof "Jolo" Olsson, 1920-74, utkom postumt 1974. Årligen delas Jolopriset ut till författare och journalister som verkar i Jolos anda.