(617)

Sten i siden

ljudbok och e-bok


”... prosa som det slĂ„r gnistor om. ... Niemi vet exakt nĂ€r sprĂ„ket ska vila - och nĂ€r det ska göra saltomortaler.” Aftonbladet

” Han kĂ€nner sin bygd och skildrar mentaliteter och tĂ€nkesĂ€tt sjĂ€lvklart övertygande, hĂ€r som i sina andra böcker.” Arbetarbladet

”En ren fröjd till roman!” Yukiko Duke, Vi LĂ€ser

”Mikael Niemi har ett nĂ€stan magiskt episkt sprĂ„k som för handlingen framĂ„t. Trots att romanen Ă€r pĂ„ nĂ€stan 600 sidor sĂ„ fyller varje sida, varje ord sin funktion i romanbygget. En mĂ€sterlig roman.

Betyg: 5, Briljant” BibliotekstjĂ€nst

Under ett grÀvarbete pÄ myren utanför Pajala hittas nÄgra förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat dÀr mycket lÀnge, och visar sig snart ha mÀnskligt ursprung.

SpÄren leder generationer tillbaka till en avlÀgsen, hÄrdare tid dÄ arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började krÀva rÀttigheter. Vi möter en fattig torparfamiljs liv, deras drömmar, stolthet och konflikter dÄ vÀgen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.

I Uppsala fĂ„r en kvinna en av sina Ă„terkommande syner. NĂ„got drar henne norrut, till faderns uppvĂ€xttrakter. Är det förfĂ€dernas röster som hörs ropa?

Mikael Niemi berÀttar med vÀrme om sitt Tornedalen, om mÀnniskorna och naturen och om de som gÄtt före och kÀmpat för sin plats pÄ jorden.


UpplÀsare: Mikael Niemi
LĂ€ngd:

4.4

617 recensioner

Tina

2024-05-06

Först verkade det vara en ovanlig niemibok med ett mord som skulle lösas. Sen blev det en resa mellan olika tider, olika mÀnniskoöden och den stora vÀgstrejken förenar dem all. Hur och varför Àr oklart in i slutet. Intressant men blev tyvÀrr lite för lÄngt.

maria

2024-04-22

Boken beskriver livsvillkor för fattiga arbetare kontra deras utsatthet mot vÀlbestÀllda mÀnniskor som har övertag i samhÀllet, personerna i boken skildras pÄ ett underbart sÀtt av författarens egen upplÀsning. Dialekt och inlevelse av upplÀsare gör att man inte kan lÄta bli att lyssna sida efter sida.

Kenneth

2024-04-21

En mustig och mÀsterlig berÀttelse om en viktig del av vÄr moderna historia. Och en gripande slÀktskildring. Författarens inlÀsning förhöjer dessutom upplevelsen av berÀttelsen mycket fint.