(35)

Statsministermordet

ljudbok och e-bok


NÀr chefsÄklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet pÄ Olof Palme, med motiveringen att den misstÀnkte var avliden, blev det ett kollektivt antiklimax för mÄnga svenskar. Alla som minns den dÀr sena februarikvÀllen 1986, som följt utredningen med dess huvudspÄr och villospÄr, skulle de aldrig fÄ nÄgot entydigt svar pÄ vad som hÀnde? NÄgot som hjÀlpte dem att Àntligen lÀmna det hÀr nationella sÄret och gÄ vidare?

Hans-Gunnar Axberger ÄtervÀnder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av vÀrldens största polisutredning, som redan frÄn början missköttes sÄ grovt att det efter nÄgra mÄnader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.

Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas pÄ öppen gata? Och hur kunde sÄ mÄnga poliser och utredningstimmar ÀndÄ inte leda till en lösning av mordet?

Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen Àn de flesta. Statsministermordet Àr ett oumbÀrligt stycke nutidshistoria. Det Àr ocksÄ en berÀttelse om Sverige, om vÄr bild av oss sjÀlva, och om vÄr oförmÄga att lÀra av vÄra misstag.


UpplÀsare: Per Runhammar
LĂ€ngd:

4.3

35 recensioner

Bo

2022-08-14

Mycket intressant och detaljerad. Vissa bitar om relationer mellan företrÀdare för regeringen och andra kan man skumma igenom. Störst vÀrde anser jag vara Axbergers försök till bevisvÀrdering och förstÄ den större bilden. Klart lÀsvÀrd.