(46)

Spionen Mata Hari

ljudbok


Mata Hari har beskrivits som en av första vÀrldskrigets mest framgÄngsrika spioner. Hon blev en av 1900-talets stora legender vars liv har skildrats i en rad, ofta grovt lögnaktiga, böcker och tidningsartiklar. PÄ film, portrÀtterad mÄnga gÄnger, bland annat av en annan legendarisk gestalt: Greta Garbo.

Mata Hari var egentligen hollÀndska och hette Margaretha Geertruida Zelle, och gjorde sig kÀnd som orientalisk dansös. Hon saknade dansutbildning och en betydande del av hennes framgÄng lÄg i att hon ofta upptrÀdde nÀstintill naken. NÀr det gÀller spioneriet blir bilden Àn mer komplicerad. Hon hade Ätagit sig att spionera för bÄde Frankrike och Tyskland under första vÀrldskriget, men om resultatet av hennes spioneri rÄder delade meningar.

Hennes berömmelse kommer sig av att hon levde som en sjÀlvstÀndig kvinna pÄ ett sÀtt som provocerade i samtiden. Men det var slumpens grymma spel och andra mÀnniskors berÀknande som kom att föra henne till den skogsdunge utanför Paris dÀr hon en tidig höstmorgon 1917 slutade sina dagar.

Gunnar Walls berĂ€ttelse Ă€r tidigare utgiven i textform med titeln ”Mata Hari – spionen som var en soluppgĂ„ng” i antologin Historiens största spioner, Semic 2007.


UpplÀsare: Per Juhlin
LĂ€ngd:

3.6

46 recensioner

Jully

2021-07-07

VÀldigt bra röst med en tydlig diktion. Biografien om Mata Hari Àr mycket intressant och vÀl sammanfattad.

Kristina

2021-05-19

En kort men intressant bok om Mata Hari.