(18)

Sommaren utan regn

e-bok


"Konstigt vÀder lockar fram konstiga beteenden."

LONDON, JULI 1976. En vÀrmebölja som verkar oÀndlig har svept in över staden. Det har inte regnat pÄ mÄnader nÀr den pensionerade Robert Riordan sÀger till sin fru Gretta att han ska gÄ och köpa tidningen, men aldrig kommer tillbaka. Robert försvinner och de tre vuxna barnen mÄste ÄtervÀnda hem döttrarna Monica och Aoife som slutat tala med varandra och sonen Michael Francis som stÄr pÄ randen till skilsmÀssa var och en med egna idéer om faderns försvinnande. Inget av syskonen anar att deras mor tror sig ha en förklaring, som hon vÀljer att behÄlla för sig sjÀlv.

Sommaren utan regn Àr en intim skildring av en familj i kris. En psykologiskt trovÀrdig roman som lyckas med bedriften att vara nagelbitande spÀnnande och djupt mÀnsklig pÄ en och samma gÄng.

Maggie O'Farrell föddes i Nordirland 1972 och vÀxte upp i Wales och Skottland. Hon har tidigare arbetat som journalist men Àr numera författare pÄ heltid. Debutromanen After You'd Gone (2000) hyllades bÄde i Storbritannien och internationellt och Den hand som först höll min vann det prestigefulla Costa Book Award 2010 för BÀsta roman. Sommaren utan regn Àr hennes sjÀtte bok.

"Inget skapar mer sprÀngkraft Àn en familj full av hemligheter som förs samman under en kris. Med tusen smÄ detaljer skapar Maggie O'Farrell en nÀrvaro som Àr bÄde intim och allmÀngiltig." SvD

"Storheten ligger i detaljerna. I sÀttet som Maggie O'Farrell liksom pratar, tjattrar fram de allra mest vÀsentliga detaljerna i faderns försvinnande, trogen den babblande mammans sÀtt att uttrycka sig. Eller hur hon registrerar varje liten rörelse i hur familjemedlemmarna placerar sig i rummet nÀr de föses samman för överlÀggningar.Med mig bÀr jag nÀrheten till Monica, Aofie och Michael Francis och till deras djupt dubbelmoraliska mor Gretta - en nÀrhet framskriven med ett intensivt och flödande sprÄk." Kulturnytt, SR

"[E]n roman som har sin styrka i dramaturgin och de poetiska naturskildringarna." UNT