(0)

Socker-Kreml

e-bok


En rasande skildring av Rysslands litterĂ€ra stjĂ€rna. Vi talar om vodka, snö och blod – toppat med sex skedar socker!

Ryssland 2028. Det rÄder ny medeltid, prÀglad av informationsteknologi och massfattigdom. Kroppsstraff Àr tidens melodi. LÀsaren leds genom ett utopiskt ryskt rike tecknat av en ivrigt förvrÀngande spegel.

I femton berĂ€ttelser fĂ„r vi lĂ€ra kĂ€nna hovnarrar, bödlar, tvĂ„ngsarbetare, tiggare och oliktĂ€nkande – och Marfusja, som liksom tusentals andra barn pĂ„ julhelgen fĂ„r en modell av Kreml med murar, torn och portar helt gjorda av socker. Det Ă€r en tid dĂ„ allt brĂ€nsle sĂ€ljs utomlands, samtidigt som den Stora ryska muren reser sig allt högre för att skydda landet frĂ„n yttre fiender och hissarna i flerbostadshusen stĂ„r stilla pĂ„ helgerna. Vardagen prĂ€glas av rĂ€dsla och vĂ„ld. Vodka och droger Ă€r befolkningens enda glĂ€dje, men ofta fĂ„r de fabrikstillverkade sockersmulorna duga gott nĂ€r inget annat finns att tröstas av.

Vladimir Sorokins vilda novellsamling Socker-Kreml Ă€r ett slags fristĂ„ende fortsĂ€ttning pĂ„ hans anti-utopiska roman I det heliga Rysslands tjĂ€nst. Även hĂ€r fĂ„r vi möta en vĂ€rld i vilken de vĂ€rsta farhĂ„gorna om Ryssland – för ryssar och för alla andra – faktiskt har blivit verklighet.