(0)

Snacka om kommunikation

e-bok


Samarbetstrassel, negativt skvaller, destruktiva konflikter, förĂ€ndringsmotstĂ„nd, tystnadskultur och missförstĂ„nd i största allmĂ€nhet – mycket av den problematik vi kan se ute pĂ„ vĂ„ra arbetsplatser beror pĂ„ olika varianter av kommunikationskrĂ„ngel. Hur kan man komma till rĂ€tta med dessa svĂ„righeter i arbetstillvaron?

Oavsett bransch och typ av team – arbetsgrupp, ledningsgrupp eller projektgrupp – Ă€r vi mer eller mindre beroende av varandra för att kunna hĂ„lla i gĂ„ng en tillfredsstĂ€llande produktion. Vi mĂ„ste kommunicera och samspela med varandra.

Kommunikationsstilar kan krocka och skava, men det finns kommunikationstekniker och annan metodik som förbÀttrar och förenklar samspelet. Anders Rydell tar i sin bok ett helhetsgrepp dÀr han betraktar och analyserar kommunikationstemat kopplat till bland annat teamfunktionalitet, organisationskultur och ledarskap. Exempel pÄ specifika frÄgor som plockas upp och besvaras Àr hur man fÄr till psykologisk trygghet, meningsfulla medarbetarsamtal, smidiga organisationsförÀndringar och samsyn kring roller.

Snacka om kommunikation ger lÀsaren konkreta verktyg för att lÀttare kunna förstÄ och hantera kommunikationskrÄngel i sitt dagliga arbete. Boken kan anvÀndas som reflektionsmaterial i workshops och andra utvecklingsinsatser pÄ arbetsplatsen och som sjÀlvhjÀlpslektyr hemma pÄ kammaren.

Sagt om boken:

”Diagram och finurliga begrepp, som dötidshypotesen, avlöser varandra och bokens driv pĂ„minner om en medryckande förelĂ€sning.”

Lennart Kriisa, Psykologtidningen nr 3, 2024