(11)

Slyngstad Events

ljudbok och e-bok


Slyngstad Events Àr en skildring av en liten glesbygd i södra Sverige dÀr invÄnarna lever i skuggan av Europas stora samhÀllsomvandling. Avfolkning, industrinedlÀggning och en tynande jordbruksnÀring hotar bygdens överlevnad. Tills den initiativrike storstadsbon Tryggve Slyngstad dyker upp. Med sig har han fyra flyktingflickor han rÀddat frÄn en serbisk mÀnniskosmugglarliga i Rom. Bygden öppnar sitt hjÀrta för de illa tilltygade flickorna och hemligheten om deras ursprung bevaras i den lilla bygemenskapen. Tryggve Slyngstad, med sin bakgrund som framgÄngsrik pr-man, sjösÀtter en rad framsynta projekt som stimulerar traktens nÀringsliv och snart regnar EU-bidragen som manna frÄn himlen.

Men efter fem Ärs idogt arbete med att fÄ bygden pÄ fötter försvinner plötsligt denne karismatiska och populÀra ledarfigur. Ingen vet var han tagit vÀgen. Det Àr hÀr som romanen tar sin början.

NĂ€r Tryggve Slyngstad lĂ€mnat bygden Ă„t sitt öde sĂ€ckar de gemensamma ambitionerna ihop och sjĂ€lvrĂ„digheten vĂ€xer upp som tistlar. SmĂ„ och stora lagövertrĂ€delser bland invĂ„narna leder sĂ„ smĂ„ningom till att den lilla avkroken drar till sig uppmĂ€rksamhet frĂ„n media, och inom kort Ă€r Åsabygden en riksangelĂ€genhet. Befolkningen pekas orĂ€ttvist ut som reaktionĂ€ra antidemokrater och en medial klappjakt inleds. Flyktingflickorna tvĂ„ngsomhĂ€ndertas, demonstranter frĂ„n stan kommer och vandaliserar och folk vĂ„gar knappt visa sig utomhus. Apatin lĂ€gger sig tung över invĂ„narna. DĂ„ Ă„tervĂ€nder Tryggve Slyngstad, lika ovĂ€ntat som han försvann, och han lyckas med sin ledartalang och mediala fingerfĂ€rdighet se till att resa bygden frĂ„n skam och förnedring till en hedersposition pĂ„ den svenska kartan.

Kors och tvĂ€rs över ramhandlingen löper relationerna mellan byborna i en brokig vĂ€v. DĂ€r finns de nyinflyttade grönavĂ„garna, hembrĂ€nnargubben, den korrumperade polisen, laissez-fairebonden, teknokratbonden, den bigotta smĂ„skollĂ€raren, det övervintrade hippiekollektivet, den försupne lokalreportern, aristokraten, bilskojaren, bankrĂ„naren med flera, som bĂ„de söndrar och helar ett samhĂ€lle under omvandling. I hjĂ€rtat av berĂ€ttelsen stĂ„r den sjuttioĂ„riga Ă€nkan Björg – Tryggve Slyngstads mor – som blickar tillbaka pĂ„ sitt liv, sitt moderskap och sina kĂ€rlekar. Det pockande nuet tvingar henne att ompröva sin historia och dĂ€refter kan hon möta framtiden och den moderna familjen med öppna ögon.

Slyngstad Events handlar om den nya makteliten och om landsbygdens kamp för att överleva i en global storstadskultur. Den handlar ocksÄ om kvinnor och kÀrlek och om försoningens lÀkande kraft. Men framför allt Àr Slyngstad Events en underhÄllande relationsroman, skriven med sjudande humor och stor ömsinthet inför livets villkor.


UpplÀsare: Unni Drougge
LĂ€ngd: