(3)

Skuggspel

e-bok


**Vinnare av Irish Post Easons Novel of the Year 2019**

”En oerhört underhĂ„llande bok om vĂ€nskap och kĂ€rlek ur alla aspekter, men den Ă€r ocksĂ„ pĂ„ ett rörande och ibland överraskande sĂ€tt en berĂ€ttelse om alltings obestĂ€ndighet, om förlust och verklig lojalitet.”

The Guardian

”BlĂ€ndande 
 elegansen och subtiliteten i hans prosa Ă€r perfekt anpassad för att gestalta den njutning och kreativa uppfinningsrikedom som var den viktorianska eran, och som han s roman pĂ„ ett sĂ„ fantastiskt sĂ€tt vĂ€cker till liv.”

Sunday Times

”En sinnrik roman 
 O’Connors bok Ă€r enormt imponerande och helt oförglömlig.”

Sunday Mirror

Abraham var en ivrig teaterbesökare, recensent, en försynt beundrare frÄn Dublin och blivande författare. Henry var en av den tidens stora aktörer, en diabolisk uppenbarelse med stora gester och livsfarlig inlevelse. Ellen var kanske den mest sammansatta konstnÀren av de tre, hon spelade Ofelia, lady Macbeth, Margareta i Faust och Desdemona i Othello, och trollband sin samtid.

Abraham som hette Stoker i efternamn, och blev mer kÀnd under smeknamnet Bram, gick till historien med sin femte roman Dracula. Henry hette Irving i efternamn och gick till historien i största allmÀnhet, kanske mest för att ha inspirerat till portrÀttet av den blodtörstige greven frÄn Transsylvanien. Ellen Terry hÀnförde Oscar Wilde och mÄlaren Sargent, och lever vidare bÄde i dikt, bild och minne Àn i dag. De tre utgjorde en dynamisk trio som skÄdespelare (Irving och Terry), teaterdirektör (Irving) och ekonomichef (Stoker) pÄ Lyceum Theatre i London, en epok som lyser Àn i dag.

I Joseph O’Connors roman Skuggspel spelas denna dynamik upp, skuggsidorna och laddningarna mellan dessa tre, mot en fond av det viktorianska Londons sexualpanik och nattliga mord. Framför allt Ă€r det en roman om det kreativa sinnet och om hur erfarenhet, intryck och fantasi kan ingĂ„ de mest mĂ€rkvĂ€rdiga legeringar, hur en excentrisk teaterdirektör kan transformeras in i litteraturen som den odödlige odöde framför andra, greve Dracula.

"Skuggspel Àr rolig, smart, ömsint, klock och skriven med millimeterprecision."

Colum McCann

"Joseph O'Connor Àr den enda författare jag vet som kan fÄ en att skratta och grÄta i samma mening."

Lawrence Norfolk

"Underbar. SĂ„ vackert skriven."

Sir Derek Jacobi