(43)

Skruvens vridning

ljudbok


I slutet av 1800-talet anstĂ€lls en ung kvinna som guvernant hos en förmögen Ă€nkling. Det Ă€r med vaga villkor som hon packar ihop sin koffert och reser ut pĂ„ den engelska landsbygden, till slottet Bly, för att undervisa syskonparet Miles och Flora. Till en början Ă€r arbetet trivsamt, guvernanten avgudar lilla Flora och hon kommer dessutom vĂ€l överens med slottets hushĂ„llerska Mrs. Grose. Men lugnet och trivseln ska komma att omkullkastas nĂ€r barnen plötsligt börjar visa upp tvivelaktiga beteendemönster, samtidigt som guvernanten tycker sig se hotfulla vĂ„lnader flanera runt pĂ„ slottet. Övertygad om att det Ă€r spöken som förpestar tillvaron pĂ„ Bly, börjar hon undersöka husets förflutna, jĂ€msides som hon allt mer paranoidt kĂ€mpar med att försöka skydda barnen.

Skruvens vridning (The Turn of the Screw) av Henry James gavs ut för första gÄngen Är 1898 och har kommit att betraktas som en av de frÀmsta gotiska skrÀckberÀttelserna. Hösten 2020 Àr skrÀckberÀttelsen Äterigen representerad i Netflix-serien The Haunting of Bly Manor.

Henry James (1841-1916) föddes in i en förmögen amerikansk familj, men flyttade tidigt till England och blev sÄ smÄningom engelsk medborgare. Trots den begrÀnsade litterÀra produktion han lÀmnade efter sig, Àr han fortfarande ett stort författarnamn, framför allt i USA och England. Skruvens vridning har filmatiserats otaliga gÄnger, men troligtvis gjort sig mest kÀnd genom Jack Claytons version frÄn 1961. Henry James valdes 1898 som ledamot pÄ livstid för National Institute of Arts and Letters.



2.5

43 recensioner

Nike

2023-07-05

En fantastisk berÀttelse men det Àr synd att en sÄ framstÄende och begÄvad skÄdespelerska som Ewa Fröling gör ett sÄ uselt jobb med upplÀsningen. Hon har en behaglig stÀmma men verkar inte ha en aning om vad hon lÀser. Som skÄdespelare har man ett ansvar att sÀtta sig in i materialet man arbetar med och vi som Àr skÄdespelare vet hur man arbetar med prosodin och framför allt med varje ords betydelse för att framföra en berÀttelse. Ofattbart att producenten slÀpper igenom ett sÄdant slarvigt arbete.

Sebastian

2021-09-14

Inte vÀrldens bÀsta inlÀsning, men trevlig bok.

Ivar

2021-03-26

Men snÀlla Nextory... Har ni ingen som helst lÀgstanivÄ pÄ ljudkvalité? Det hÀr gÄr inte att lyssna pÄ. Ger det EN stjÀrna i betyg dÄ det tyvÀrr inte gÄr att ge lÀgre Àn sÄ.