(93)

Skamluvan

ljudbok och e-bok


Det Ă€r 1860-tal och Lovisa Ă€r beredd att göra vad som helst för att lĂ€mna Öland. Hon vet att det finns stĂ€der lĂ„ngt borta utan steniga Ă„krar, kontrollerande byprĂ€ster och hĂ„rdföra karlar. StĂ€der dĂ€r ingen vet hur fattig ens mor Ă€r och aldrig har sett ens bror ligga i rĂ€nnstenen med en flaska.

Till slut hittar Lovisa ett sĂ€tt att ordna pengar och tar sig till GĂ€vle, en stad som just raserats av en enorm brand. Det borde vara rĂ€tt plats att bygga upp ett nytt liv pĂ„. Men arbetet Ă€r hĂ„rt och varken prĂ€sterna eller mĂ€nnen lĂ€mnar henne ifred dĂ€r heller. ÄndĂ„ tĂ€nds ett hopp - pĂ„ ett ovĂ€ntat sĂ€tt möter hon kĂ€rleken, och den fĂ„r henne att blomma ut. Men ska Lovisa fĂ„ behĂ„lla den?

Skamluvan handlar om Lovisas dramatiska livsöde. Om att Àrva fattigdom, utsatthet och skam - men ocksÄ styrka och en lÀngtan bort frÄn misÀren. Romanen Àr baserad pÄ Ulla-Maria Anderssons utforskande av den egna slÀkthistorien.


UpplÀsare: Odile Nunes
LĂ€ngd:

4.0

93 recensioner

Frida

2022-09-30

Den börjar sĂ„ bra. Fantastisk livsödesskildring pĂ„ ett fattigt Öland i mitten av 1800-talet. Fattigdom och missvĂ€xt. Livet Ă€r brutalt. Och man kan inte sluta lyssna. Men en bok behöver faktiskt inte bara handla om armod och elĂ€nde. En liten ljusglimt i mörkret dĂ„ och dĂ„ och den hade fĂ„tt fem ⭐⭐⭐⭐⭐ istĂ€llet.

datty69

2022-08-09

SĂ„ otroligt bra! Men det blir aldrig nĂ„gon fortsĂ€ttning dĂ„ författaren Ă€r svĂ„rt sjuk. Tankar gĂ„r till henne med familj❀

F?gel

2022-08-01

En bok som berör pÄ mÄnga plan. Som lÀsare vÀxer jag med Lovisa, jag fÄr insikter om hur livet för Jon och kvinnor var hur överheten styrde och trasade samman bylivet. Men Àven hur mycket kÀrlek och omsorg det fanns mÀnniskor emellan. Jag lÀr kÀnna Klara och Lovisa och fÄr en djup och viktig historielektion som hjÀlper mig med min egen livsberÀttelse. UpplÀsar rösten Àr lika mjuk stark och behaglig som författarinnans. Det Àr en upplevelse jag inte vill vara utan. LÀs eller lyssna pÄ denna pÀrla!