(44)

Siri

ljudbok och e-bok


Detta Àr berÀttelsen om Siri von Essens liv före, under och efter Àktenskapet med August Strindberg. Siri Àr en modig kvinna som vÄgar bryta radikalt med sin tids konventioner - men som till slut ÀndÄ hamnar i en ny, och helt ovÀntad, krigszon.

Hemmet Àr vackert, vÀnkretsen stor och spirituell, maken den finaste som gÄr att förestÀlla sig, och dottern en ljuvlig liten varelse. Hur kan man dÄ inte vara tillfreds?

"Mamma, jag Àr inte skapad för ett stilla hem med frid och rosendoft! Jag behöver strid för att bli lycklig!" SÄ förklarar friherrinnan Siri Wrangel, ett Är efter mötet med författaren August Strindberg, för sin förkrossade mor sitt plötsliga uppbrott frÄn man och barn och allt vad konventioner heter. Siri vill bli aktris, det har alltid varit hennes brinnande önskan, Ànda sedan hon var ett litet barn som tillsammans med sina vÀninnor gjorde smÄ upptrÀdanden i Tapetsalen pÄ gÄrden Jackarby, i Finland. Men en friherrinna, till rÄga pÄ allt gift med en kapten i gardet, kan förstÄs under inga omstÀndigheter stÄ pÄ en scen.

Siri lÀmnar verkligen allt för att gÄ in i ett nytt Àktenskap, och ett helt nytt liv. Hon vÀlkomnas i Augusts konstnÀrskretsar och lyckas skaffa sig en skÄdespelarkarriÀr med debut och anstÀllning pÄ nationalscenen Dramaten. Men moderns bifall fÄr hon aldrig. Och vad betrÀffar "strid" ska Siri snart fÄ mer Àn hon rimligtvis kan ha önskat sig.

Lena Einhorn skildrar en stark och livsbejakande kvinna som vÄgar bryta mot sin tids, och framför allt sin omgivnings, sociala regler. Men Àktenskapet med Strindberg ska till slut komma att bli hennes olycka. I romanen löper tvÄ parallella tidsplan, ett som skildrar nyförÀlskelsen och ett med utgÄngspunkt i den uppslitande skilsmÀssan frÄn Strindberg, dÀr vÀninnan Marie David spelar en viktig roll. Dessa tvÄ spÄr vrider sig mot och runt varandra till den avgörande punkt dÀr allt gÄr samman och slits sönder pÄ samma gÄng.


UpplÀsare: Lena Einhorn
LĂ€ngd: