(1)

September

e-bok


Den Àr vacker, gripande och skriven med en förunderlig lÀtthet.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Det börjar i fel Ànde: pÄ sjukhuset. Kvinnan i sÀngen Àr Ànnu inte 42.

SÄ vecklar berÀttelsen om hennes liv ut sig. FrÄn barndomens ekande prÀstvÄning pÄ Södermalm till studierna i Lund. Det Àr femtiotal och i litteraturkretsarna finns brÄdmogna unga mÀn och kvinnor som talar med slÀpig röst.

Hon bildar egen familj och vÀljer att göra allting tvÀrtom: barn, liv och rörelse! Men hon slits ocksÄ mellan rollen som mor och det intellektuella liv som hon en gÄng drömde om. NÀr hon sÄ smÄningom börjar fÄ syn pÄ sig sjÀlv, ja dÄ Àr slutet redan ofattbart nÀra.

September Àr en gripande romanfantasi om en moder som gick bort alldeles för tidigt och en ömsint genomlysning av ett kvinnoliv.

Kristoffer Leandoer Àr författare, översÀttare och litteraturkritiker. Han har givit ut en rad böcker, bl.a. poesi och litteraturkritik. EssÀboken Mask nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2010, och romanen September (2013) hyllades av en enig kritikerkÄr. 2016 var han aktuell med De försvunna böckernas bibliotek.

Vill bara berÀtta hur mycket jag uppskattade din bok September. Att sÄ dÀr leva sig in i sin egen mor och förvandla henne till romangestalt tycktes mig som ett alldeles omöjligt projekt. Oftast Àr det ju jÀttesvÄrt att alls se sina förÀldrar som mÀnniskor som andra, som nÄgot annat över huvud taget Àn Mamma och Pappa, givna och odiskutabla storheter. Men du genomför det sÄ att det framstÄr som helt trovÀrdigt: den hÀr kvinnan kan ha funnits. Det blir pÄ samma gÄng imponerande och gripande, och det Àr ocksÄ en kombination som borde vara nÀstan omöjlig.

Gun-Britt Sundström, författare till Maken, i ett brev till Kristoffer Leandoer (publiceras med godkÀnnande frÄn Gun-Britt Sundström)

'September' Àr en roman men ocksÄ en kÀrleksförklaring till en mamma som försvann nÀr författaren var 16 Är. HÀr finns inget dramatiskt öde, inget excentriskt, inget att göra upp med. Det Àr ett oÀndligt vackert projekt, att ge plats för en mÀnniska bland mÀnniskor i vÀrlden, ett liv bland alla andra. Kristoffer Leandoer visar att alla mÀnniskor Àr vÀrda en bok i egen rÀtt. Jag lÀser September som ett löfte om att det Àntligen, efter Är av pappaböcker, randas en tid för mödrarna i svensk nutidslitteratur.

Åsa Linderborg, Svenska Dagbladet

Det Ă€r naturligtvis en litet sorglig bok, men ocksĂ„ mycket vacker. Kristoffer Leandoer Ă€r en litterĂ€r kameleont som behĂ€rskar mĂ„nga stilar och nivĂ„er. Med ”September” har han gjort en hyllning till den vanliga unika mĂ€nniskan som lyser och nynnar. Det slĂ„r mig att hon stĂ„r sĂ„ magnifikt i centrum att vi aldrig ens fĂ„r veta hennes namn.

Jonas Thente, Dagens Nyheter

Men hon hann bara bli 42 Ă„r innan sjukdomen besegrade henne. ÄndĂ„ finns det mera ljus Ă€n mörker i berĂ€ttelsen, den Ă€r vacker, gripande och skriven med en förunderlig lĂ€tthet.

Ingalill Mosander, Aftonbladet

Det Àr vackert, gripande och det Àr en bok man inte kan lÀgga ifrÄn sig.

Tidningen Kulturen

'September' Àr en oerhört rik roman. Leandoers sprÄk Àr tempofyllt och nÀra, hans perspektivskiften utförda med en ytterst kÀnslig precision. PortrÀttet av mamman blir till slut sÄ nÀrgÄnget att man finner sig stÄ öga mot öga med livet sjÀlvt. Och döden, den alltför lÀtta och definitiva. NÀr Leandoer skriver om mammans sista dagar Àr det sÄ starkt att man nÀstan vill vÀnda bort blicken.

Stefan Eklund, chefredaktör BorÄs Tidning

Leandoer portrĂ€tterar en mycket sammansatt mĂ€nniska, lycklig i sin vĂ€rld, kĂ€nslig och slagfĂ€rdig men samtidigt djupt osĂ€ker och orolig. Hon drömmer om att fĂ„ forska och skriva
 Samtidigt Ă€r ”September” ett lĂ€svĂ€rt stycke nutidshistoria.

Dan Sjögren, Hallands Nyheter

En övertygande och drabbande svensk roman.

Trelleborgs Allehanda

Det Àr en elegant och flödande berÀttelse.

Pia Bergström, Aftonbladet

Kristoffer Leandoers romanfantasi om sin egen för tidigt bortryckta mor Ă€r inte bara en hyllning till henne utan ocksĂ„ till Stockholm. Den skrovliga stenen i balustraden uppe pĂ„ KatarinavĂ€gen kan vara skĂ€l nog att inte lĂ€mna staden


Elsa Westerstad, Sveriges Radio

Denna sköra, sÀrskilda mÀnniska, som ÀndÄ sÄ vÀl speglar en samhÀllsutveckling som öppnar dörrar för kvinnor men inte befriar dem frÄn deras historiska ok. Att inte synas, att inte göra sig mÀrkvÀrdig, Àr hennes arvedel. Lika fogligt försonas romanens döende mamma med sitt öde.

Man kommer henne nĂ€ra. Man kĂ€nner vindpusten av ett liv som fladdrade förbi. Jag tycker mycket om ”September”.

Bodil Juggas, Arbetarbladet

NĂ€r jag lĂ€ser Kristoffer Leandoers roman ”September” funderar jag pĂ„ författarens drivkraft och fiktionens förhĂ„llande till verkligheten. Eller, rĂ€ttare sagt, det gör jag efterĂ„t, som ett sĂ€tt att tvinga mig sjĂ€lv att hitta analytiska redskap för min lĂ€supplevelse. Den Ă€r nĂ€mligen sĂ€llsamt berörande.

Oline Stig, Sydsvenskan