(1)

Samtycke

e-bok


I Anna Ahlund och Irma van der Poels nya bok Dilemmaserier – samtycke, fĂ„r lĂ€saren tre berĂ€ttelser som pĂ„ olika sĂ€tt rör frĂ„gor om samtycke. Samuels pappa vill flytta ihop med sin flickvĂ€n, men Samuel och hennes son kommer ju inte alls överens, sĂ„ hur ska det funka? Det nyblivna paret Adrian och Lou Ă€r vĂ€ldigt kĂ€ra och vill ta sin relation till nĂ€sta steg. Men hur ska man kunna veta vad som Ă€r skönt för den andra? Zarah och Emmy har varit ihop ett tag och brukar kallas det perfekta paret. De har haft sex flera gĂ„nger, men Ă€ven om man Ă€r kĂ€r kanske man inte alltid Ă€r sugen pĂ„ sex. Hur sĂ€ger man det till sin partner utan att sĂ„ra?

Tillsammans med Irma van der Poels illustrationer bildar Anna Ahunds text, en bok som fÄr lÀsaren att reflektera över vad samtycke Àr och hur en blir sÀker pÄ att man vill samma sak.

Samtycke handlar om att ge sitt godkÀnnande, att visa att man accepterar ett visst agerande. I den hÀr boken skildras i serieform dilemman som kan uppstÄ nÀr det gÀller samtycke. Den första berÀttelsen handlar om samtycke i en familjesituation och de tvÄ andra om samtycke nÀr det gÀller sex. Efter varje berÀttelse finns frÄgor att fundera över sjÀlv eller diskutera med andra.

Samtycke Àr den första delen i en bokserie som skildrar olika typer av dilemman i serieform. Genom engagerande tecknade berÀttelser tydliggörs frÄgor och kÀnslor som kan uppstÄ i situationer dÀr samtycke behövs men kanske ofta saknas.

Anna Ahlund har bakgrund som lÀrare pÄ högstadiet och gymnasiet. Hon har skrivit flera böcker för unga vuxna och Àven arbetat lÀsfrÀmjande pÄ skol- och folkbibliotek.

Irma Van den Poel Àr serietecknare och illustratör.

LÀttlÀsta böcker frÄn Nypon Àr ofta nÄgot kortare, har alltid ett lÀttare sprÄk och ett innehÄll anpassat för den tÀnkta lÀsarens Älder.