(0)

Samlade noveller

e-bok


Ivan Bunins verk Àr kÀnda för sin melankoli och koncentrerade elegans, med ett noggrant avvÀgt sprÄk som mÀsterligt mÄlar upp hans karaktÀrer. Han ville visa upp ett Ryssland utan försköningar och valde ofta den kÀmpande landsbygden som motiv för sina mÄnga noveller.

Bland urvalet i denna samling finns lÄngnovellen »Mitjas kÀrlek« som följer den unge Mitjas misslyckade försök att behÄlla uppmÀrksamheten hos den avstÄndstagande Katja. Den skrevs efter att Bunin lÀmnat Ryssland och cementerade hans popularitet som emigrantförfattare. Andra verk i samlingen Àr bland andra »Livets bÀgare« och »Vid sidan av vÀgen«.

I översÀttning av Sigurd Agrell.

IVAN BUNIN [1870-1953] var en rysk författare. Med sin rika, formsÀkra stil ansÄgs han av mÄnga samtida kritiker och författare som en sann arvinge till den ryska traditionen av realism som etablerades av Tolstoj och Tjechov. Som första rysk tilldelades han Nobelpriset i litteratur 1933. Bland hans mest kÀnda verk finns prosadikten Byn och den sjÀlvbiografiska romanen Arsenjevs irrfÀrder.