(179)

Rodham

ljudbok och e-bok


Hillary Rodham Àr 1971 en ung och lovande kvinna: hennes examenstal pÄ Wellesley College har uppmÀrksammats av tidskriften Life, hon studerar juridik vid Yale Law School och hon Àr aktiv inom student- och kvinnorörelsen. DÄ trÀffar hon Bill Clinton. Bill Àr en stilig och karismatisk studentkamrat frÄn sydstaterna, redan med siktet instÀllt pÄ en politisk karriÀr. I varandra hittar de en djup samhörighet som ingen av dem tidigare upplevt, varken intellektuellt, kÀnslomÀssigt eller fysiskt.

I verkligheten följde Hillary med Bill hem till Arkansas och han friade flera gÄnger. Trots att han fick nobben mer Àn en gÄng svarade hon som alla vet till slut ja och blev Hillary Clinton.

I Curtis Sittenfelds hÀrligt fantasifulla roman gÄr Hillary i stÀllet en annan vÀg. Tvivlen kring det eventuella Àktenskapet fÄr henne att trots allt vÀlja den svÄra brytningen och lÀmna Arkansas. Under fyra Ärtionden stakar hon ut en egen bana, sÄvÀl offentligt som privat, en bana som Äterkommande korsas av Bill Clinton och som vÀcker frÄgor om de avvÀgningar vi alla mÄste göra nÀr vi skapar oss ett liv.

Curtis Sittenfeld vÀver mÀsterligt ihop fÀngslande fiktion med verkliga historiska hÀndelser och skapar en skÀrpt och trÀffsÀker berÀttelse för vÄr tid. Rodham Àr en unik och oförglömlig roman som utforskar den ensamhet, moraliska kluvenhet och jÀrnhÄrda beslutsamhet som kÀnnetecknar strÀvandena efter politisk makt, men ocksÄ av den glöd och de smÀrtsamma kompromisser som krÀvs av en kvinna med ambitioner i en vÀrld som fortfarande till största delen styrs av mÀn.


UpplÀsare: Charlotta Jonsson
LĂ€ngd:

3.5

179 recensioner

Susanne

2021-04-07

För mycket sex-detaljer men resten var fenomenalt bra, intressant och givande

Kia

2020-09-29

Riktigt intressant och tankevÀckande om hur lÀtt historien hade kunnat ta en helt annan riktning. Eftersom det Àr mÄnga verkliga hÀndelser och personer invÀvt i berÀttelsen kÀnns den som ett vÀldigt trovÀrdigt scenario.

Lena

2020-09-07

Boken Àr en fiktiv berÀttelse om vad författaren tror skulle vara ett möjligt scenario om Hillary inte gift sig med Bill Clinton