(1)

Resistens

ljudbok


Han dyker plötsligt upp nÀr Frans sitter pÄ en hotellbalkong pÄ norra Teneriffa och blÀddrar i den bok som Àr avsedd att hÀmnas pÄ forskargruppen för inbillade oförrÀtter. En otÀck situation uppstÄr. Frans pÄminns om tiden med vetenskaplig framgÄng, personlig lycka och vÀnskap, men... Det böljar uppe i Marsliden i Lappland. TonÄringen Frans och hans pappa hjÀlper en forskare i naturproduktskemi att hitta en speciell vÀxt uppe pÄ MarsfjÀllet. Inte kunde han dÄ ana, att han efter mÄnga Ärs studier och forskning skulle jobba med att i ett hemligt laboratorium i Stockholm ta fram ett sensationellt antibiotikum ur vÀxten.

Den lilla svenska forskargruppen spÄras upp av starka intressenter i USA. Vilka svÄrlösta problem vill man till varje pris dölja? En svÄrartad och ödesdiger infektionssjukdom? Frans och hans grupp tvingas till att forcera fram resultat och slÀppa ut sin substans till praktisk anvÀndning, helt i strid med den normala gÄngen för lÀkemedelsgodkÀnnande.

Lyssnaren förs frÄn det hektiska arbetet pÄ laboratoriet till ett Institut i Texas, till den svenska fjÀllvÀrlden och till Frans tillflyktsort i Puerto de la Cruz. DÀr upplever han en kort tid av himmelsk lycka tillsammans med Monica. Hon och de nÀra vÀnnerna utgör rÀddningen under en tid med ofattbar press. Slutet gott?