(0)

Resistens

e-bok


"Vi mÄste föra en stÀndig kamp för att skydda vÄra viktigaste vÀrden", skriver Georg Klein om sin bok Resistens och fortsÀtter:

"Vilka Àr de?

VÄra sprÄk och vÄra kulturer naturligtvis. Men under dem, bakom dem, finns allt som vÄr evolution har format oss till att Àlska och som vi mÄr bra av. Frisk luft istÀllet för avgaser. Den inifrÄn kommande belöningen för meningsfullt arbete. Tankens klarhet istÀllet för det postmoderna kommersiella brusets förvirrande moras. Euforin över att ha bemÀstrat Ängesten över meningslösheten.

Jag har valt tre stora personer som exemplifierar resistensen mot nedbrytningen. De Àr som toppar pÄ en bergskedja. Med hjÀlp av sin skaparkraft kunde de stÄ emot de hot som riktades bÄde mot dem personligen och de stora vÀrden de berikat oss med.

Bach – vars musik var sĂ„ vacker att prĂ€sterna i de kyrkor dĂ€r han arbetade försökte bli av med honom för att dess skönhet hotade predikningarna.

Babits – ungersk lyriker och DanteöversĂ€ttare som konsekvent motstod de rĂ„dande kraven pĂ„ kĂ€nslosvall, trivialisering och chauvinistisk nationalism.

Eyvind Johnson – svensk författare och syndikalist som efter att nazismen besegrats vĂ€grade acceptera att dess lika totalitĂ€ra kusin kommunismen plötsligt hyllades som en god kraft.

Deras exempel kan tjÀna som inspiration som ger oss kraft att motstÄ de nedbrytande, trivialiserande och tankesplittrande krafter som stÀndigt hotar oss, inte minst genom alltings kommersialisering.

"