(27)

Religion och sex

ljudbok


Sex Ă€r ett Ă€mne som man spontant kanske inte förknippar med religion. Men sambandet mellan de tvĂ„ företeelserna Ă€r starkt. Religionerna har lĂ€nge format mĂ„nga av de normer och regler som ligger till grund för vĂ„r syn pĂ„ sex Ă€n i dag. Ofta har religiösa företrĂ€dare haft en negativ syn pĂ„ alla andra sexuella uttryck Ă€n det inomĂ€ktenskapliga samlaget mellan man och kvinna, men det finns ocksĂ„ exempel pĂ„ motsatsen – och det sker stĂ€ndigt en utveckling.

I denna bok skÀrskÄdas hur man inom olika religioner ser pÄ exempelvis homosexualitet, oskuld, otrohet, prostitution och onani, sÄvÀl förr som nu. Fokus ligger pÄ de stora vÀrlds religionerna, men ett kapitel Àgnas ocksÄ Ät nÄgra mindre samfund vars syn pÄ sex utmÀrker sig.

Religionernas heliga texter innehĂ„ller mĂ„nga berĂ€ttelser som pĂ„ olika sĂ€tt har med sex att göra, och de uppmĂ€rksammas i denna bok. I Bibeln fĂ„r vi till exempel möta Lot, vars döttrar berusar sin far för att ligga med honom. Och i hinduiska urkunder kan vi lĂ€sa om guden Krishna, som tusenfaldigar sig för att kunna Ă€lska med alla sina beundrarinnor samtidigt. Dessutom behandlas texter med religiös anknytning som Kama Sutra och Den doftande trĂ€dgĂ„rden, som helt och hĂ„llet handlar om den sexuella samvarons Ă€dla konst. Även religiösa ledares eventuella sexliv granskas. Hade Jesus verkligen ingen kvinna vid sin sida, hur var det egentligen med Muhammeds nio fruar, och hur sĂ„g Buddhas sexliv ut innan han blev en upplyst religionsgrundare som predikade celibat för alla?


UpplÀsare: Olle Blohm
LĂ€ngd:

3.4

27 recensioner

Birgitta

2022-06-26

Vilket trams och inlindat strunt

Maria

2022-05-08

Mycket intressant, bildande och tÀnkvÀrd bok.