(0)

Pumpa : mat, odling & mastodonter

e-bok


"en ovanlig, underhÄllande och upplysande lÀsupplevelse."

BTJ

FĂ„ grödor har kommit att omges av sĂ„dan mystik som pumpan – ett sagovĂ€sen som tycks hĂ€rröra frĂ„n en annan vĂ€rld. Det hĂ€r Ă€r en hyllning och en kĂ€rleksförklaring till trĂ€dgĂ„rdens drottning och vĂ€rldens största frukt.

I sin trÀdgÄrd utanför Uppsala odlar Alva Herdevall och Anders Rydell ett 60-tal olika sorters pumpor. De Àlskar pumpor för deras variation, hÄllbarhet och smak.

LĂ€r dig odla, lagra och laga pumpa – med spĂ€nnande recept frĂ„n Japan och Italien till Mexiko och USA. Det Ă€r ocksĂ„ berĂ€ttelse om en av vĂ€rldens Ă€ldsta kultiverade grödor, frĂ„n dess ursprung i en utdöd vĂ€rld befolkad av mastodonter och jĂ€ttelika sengĂ„ngare till pumpans resa pĂ„ portugisiska skepp över vĂ€rldshaven och in i litteraturen, köket och konsten.

Alva Herdevall och Anders Rydell Ă€r författare och sjĂ€lvhushĂ„llare. Tillsammans har de tidigare skrivit den hyllade boken Modern sjĂ€lvhushĂ„llning – som 2022 utsĂ„gs till Årets mĂ„ltidslitteratur alla kategorier och som 2023 vann Publishingpriset.