(0)

Provryttare

e-bok


Gatorna Àr Ànnu leriga efter det senaste regnet och folk trÀngs pÄ de hala trottoarerna. Luften Àr ren, ingen rök och inga frÀtande lukter frÄn verket. Strejklediga arbetare driver runt i klungor och samlas i portar, gathörn och utanför krogarna, trots det nya rusdrycksförbudet som Àr det enda goda som strejken fört med sig.

BerÀttelsen om Sverige fortsÀtter och nya verkligheter tar sig uttryck. En vÀrld i tvÄ delar, en i svart och en i vitt, som sakta men sÀkert nÀrmar sig varandra och vÀxer fram i det nya samhÀllet för att till slut mötas. "Provryttare" Àr den tredje och sista delen i Lars Ardelius historiska romantrilogi och utspelar sig i början av 1900-talet, under perioden mellan seklets tvÄ vÀrldsbrÀnder.

Lars Ardelius (1926-2012) var en svensk författare och psykolog. Han debuterade 1958 och skrev ett trettiotal böcker, allt frÄn samhÀllsskildringar till sjÀlvbiografier och historiska epos. Han tilldelades ett antal olika utmÀrkelser och priser, bland annat Stora romanpriset 1973, och Aniara-priset 1979.