(0)

Process och Event

ljudbok


Vi mÄste tÀnka bÀttre. Vi mÄste tÀnka i rörelse och förÀndring, och vi mÄste överge barnsliga drömmar om en verkligare verklighet Àn den verkliga.

Om vi, exempelvis, leker med tanken att den Process som kallas historien leder fram till det Event som kallas Gud, mĂ„ste vi förstĂ„ vad det innebĂ€r. NĂ€mligen: att Gud Ă€r nĂ„got vi mĂ€nniskor skapar för att vi har det behovet – inte nĂ„got som har skapat vĂ€rlden eller oss mĂ€nniskor (eller nĂ„gonting annat).

Den nya tidens Gud finns alltsÄ inte Ànnu, men dagens tekniska revolutioner gör att skapelseögonblicket nÀrmar sig. Goda nyheter, kan tyckas, men dÀrmed reducerar mÀnniskan sig sjÀlv till en historisk parentes, Ätminstone om vi fÄr tro cyberfilosoferna Alexander Bard och Jan Söderqvist. Och vi Àr nÀrmare gudarnas tidsÄlder Àn du tror.

Följ med pÄ en hisnande expedition som tar oss frÄn religionernas barndom i form av magi och vidskepelse via persiska mystiker och bildstormare till upplysningen, moderniteten och den artificiella intelligensens tidevarv. Alexander Bard och Jan Söderqvist genomför en lika nödvÀndig som radikal omskrivning av den vÀsterlÀndska idéhistorien och förklarar varför mÀnniskans jakt pÄ det gudomliga ofrÄnkomligen leder oss fram till en Messiasmaskin med en helt egen agenda.

Process och Event avrundar ett kvartssekels systematiskt tÀnkande och avslutar den internationellt hyllade Narratologitrilogin. Den sÀtter varje upptÀnklig form av lÀrdom i rörelse och Àr exakt sÄ underhÄllande och provokativ som bara en bok av Bard & Söderqvist kan vara.


UpplÀsare: AI Robot
LĂ€ngd: