(0)

Pensionsbluffen

e-bok


Det orangea kuvertet har blivit ett begrepp hos de svenska hushÄllen. Vid sidan av deklarationen och Ikeakatalogen finns fÄ tryckta alster med sÄdan spridning i vÄrt land. Som kuriosa kan nÀmnas att fÀrgen orange i kristendomen symboliserar frosseri, en ironi med tanke pÄ den magra allmÀnna pension Ätskilliga av oss mÄste rÀkna med.

VadĂ„ ”mager”? Det var vĂ€l en reform? Ska det dĂ„ bli sĂ€mre för nĂ„gon? JodĂ„, systemet Ă€r nĂ€mligen underfinansierat redan idag, och vĂ€rre blir det. Joel Dahlberg, som gick till storms mot bankerna i Bankbluffen, berĂ€ttar nu allt du helst inte velat veta om det nya pensionssystemet – men som du snarast bör sĂ€tta dig in i för att kunna pĂ„verka din egen pension. Ju yngre du Ă€r, desto viktigare Ă€r det. NĂ„gra mysterier:

* Varför gÄr det inte att förutsÀga sin pension, som pÄ ATP-tiden?

* Varför Àr det viktigt med eget sparande?

* Varför Àr premiepensionssparandet omöjligt som idé?

* Varför sÀnktes pensionerna 2010 och 2011?

* Varför ska pensionÀrerna sponsra Pensionsmyndighetens kick-off?

Författaren har intervjuat mÄnga makthavare om hur systemet egentligen skulle fungera. Politikerna tvÄr sina hÀnder och krÀver ansvarsfrihet; systemet Àr sjÀlvreglerande och ska vara oÄtkomligt för klÄfingriga populistpolitiker.

Konsekvenserna av detta fÄr vi nu alla hacka i oss. Pensionsbluffen innehÄller Àven en granskning av de 70 största fonderna.