(1)

Penetrering

e-bok


”Jag tyckte att det sĂ„g vackert ut nĂ€r min flickvĂ€n just blivit vĂ„ldtagen. Men det var ocksĂ„ det enda som kunde belasta mitt moralkonto och det kĂ€nde hon givetvis inte till. Annars pĂ„verkades jag inte nĂ€mnvĂ€rt, det var ju hon och inte jag som rĂ„kat ut för övergreppet.”

SĂ„ inleds konstnĂ€ren Maximilian Frisks berĂ€ttelse om hans livs magnum opus, ett konstverk i sex etapper som till en början tycks bisarrt och egotrippat men som efterhand framstĂ„r som en osjĂ€lvisk offergĂ€rning. NĂ€r flickvĂ€nnen lĂ€mnar honom blossar ett kvinnoförakt upp inom Maximilian som han inte vet var han ska göra av. Han inser att kvinnan stĂ„r chanslös inför mĂ€nnens maktbehov och han vĂ€rjer sig inför tanken att han sjĂ€lv fortplantar förtrycket. De bĂ„da viktigaste kvinnorna i hans liv, hans mamma och hans förra flickvĂ€n, Ă€r olyckliga – kan det ha med honom att göra?

Den diffusa skuldkÀnslan bultar allt tyngre inom Maximilian tills han blir förlöst genom sitt spektakulÀra utspel i konstens namn. Hans vernissage vÀcker stor uppstÄndelse och fÄr Àven internationell genklang. MÄnga reagerar med Àckel och avsky, men Maximilian har en plan. Konstverkets fullbordan ska visa omvÀrlden vad han egentligen menade och vems sida han i sjÀlva verket stod pÄ.

Under tiden fÄr man följa den uppskruvade mediebevakningen som ofta tar sig rent komiska vÀndningar. Maximilian blir snackisen för sÀsongen och alla vill anvÀnda honom för sina egna syften. Ingen kan undgÄ att ta stÀllning till hans provokation. Och allt gÄr efter hans ritningar.

Tills en ny faktor uppstÄr, en faktor han inte rÀknat med: han fÄr tillgÄng till sitt kÀnsloliv. Men stenen Àr satt i rullning och gÄr inte att stoppa. Maximilian Àr fÄnge i sin egen plan. FÄnge i systemet. Och Àr vi inte alla det?

Vid romanens slut, sluts ocksÄ cirkeln. DÄ Àr det dags att börja frÄn början och lÀsa om berÀttelsen med nya ögon. Vem Àr den verkliga boven i det mÀnskliga dramat?

I Penetrering stÀlls denna frÄga pÄ sin spets.

Den som vill kan lÀsa boken som en relationsroman. Huvudpersonen Àr en analytisk och intellektuell man i 35-ÄrsÄldern med svÄra kommunikationsproblem som till slut mÄste tillgripa en ovanligt drastisk ÄtgÀrd för att röja bort hindret mellan sig sjÀlv och kvinnorna, som han innerst inne kÀnner en desperat önskan att nÄ fram till.

Penetrering Àr ocksÄ en besk satir över vÄr tids sextyranni som krÀver att vi alla ska vara konstant kÄta eller Ätminstone se ut som om vi Àr det: Jag knullar, alltsÄ finns jag. Samtidigt raljeras det rÄtt om det korrupta konstetablissemanget, om mediernas vampyrmentalitet, om blÄögda feminister och om den plastbohemiska innerstadseliten.