(132)

Pelle Lindbergh - bakom den vita masken

ljudbok och e-bok


Pelle Lindbergh visste redan som liten vad han ville göra som vuxen. Den stora drömmen var att bli ishockeyproffs i NHL - och att vara mĂ„lvakt i Philadelphia Flyers. År 1985, vid 26 Ă„rs Ă„lder, tilldelas han som förste europĂ© den prestigefyllda Vezina Trophy. Han Ă€r nu NHL:s bĂ€ste mĂ„lvakt och har precis tagit Philadelphia till final i Stanley Cup. Den 10 november samma Ă„r kraschar Pelles röda Porsche in i en betongmur i Somerdale, New Jersey. Det Ă€r hĂ€r den stora drömmen tar slut.

I denna nyutgÄva av Thomas Tynanders biografi skildras ishockeystjÀrnan Pelle Lindberghs liv med hjÀlp av hundratals intervjuer frÄn bÄda sidor av Atlanten. Vi fÄr en inblick i sÄvÀl uppvÀxten i Stockholm, som proffslivet i USA, och dessutom framkommer nya uppgifter om olyckan som satte stopp för allt.

I december 2016, mer Àn 30 Är efter den stora tragedin, hyllas Pelle inför fullsatta lÀktare i Philadelphia. Han Àr en av svensk ishockeys absolut största - och hans tröjnummer har Ànnu inte tilldelats nÄgon ny spelare i Philadelphia Flyers.

Thomas Tynander Àr en svensk journalist och författare. Hans hyllade verk skildrar nutidshistoriska hÀndelser och mÀnniskoöden pÄ ett gripande sÀtt.


UpplÀsare: Dan Kandell
LĂ€ngd:

4.2

132 recensioner

Anna

2024-01-04

Tack Thomas för en av dom bÀsta böcker jag lÀst. Och att vi alla fÄr veta vad som hÀnde med den största svenska hockeymÄlvakt Sverige haft i NHL. Han var min idol nÀr jag sjÀlv spelade som mÄlvakt i IK VIKING i slutet pÄ 80talet. KÀnner igen mycket av hans energi. Att leva i hög fart,som jag tror prÀglat mÄnga mÄlvakter i min generation. Mycket bra och intressant bok, Hoppas pÄ en film. R.I.P Pelle #31 //HagfÎrs pÎjken

Anonym

2023-12-02

En bra bok, tÄrarna fanns nÀra ofta.

Henrik

2023-11-23

Tack Thomas för en otroligt vÀlskriven bok om vÄr Pelle Lindbergh. Jag kastades mellan glÀdje och sorg rakt igenom. Jag var inte gammal nÀr Pelle spelade, men glömmer aldrig reflexerna och den vita masken. Nu vet jag Ànnu mer.