(2)

Paradoxmaskinen : kritik 1990-2020

e-bok


"Med sin utsökta analys och kÀnsla för drama, lyckas ge de flesta konstkritiker smÀll pÄ fingrarna. Att skriva bra Àr en sak, att skriva med skÀl och sjÀl en annan."

Expressen

"Blandningen Àr ytligt sett spretig, men bildar ÀndÄ en helhet. Författaren vill nÄgot, inte bara underhÄlla, eller för den delen undervisa."

Dagens Nyheter

"Peter Englunds kritik en berikande lÀsning, ett smörgÄsbord av lustfylld bildning och anekdotisk historievandring."

Norrbottens Kuriren

"FrÄn den första till den sista texten finns den distinkt englundska stilen. HÀr finns en uppenbar förkÀrlek för tradering och travesti dÀr Älderdomliga formuleringar ges nytt liv"

Göteborgs-Posten

"Peter Englund en högst kompetent kritiker: vÀlskrivande, analytisk, och kunnig."

Uppsala Nya tidning

"Peter Englund Àr en lysande stilist och historiker"

Opulens

"Paradoxmaskinen Àr en glimrande samling texter, som torde fÄ alla historiskt intresserade att omgÄende vilja stÀnga ute nuet för en vindlande resa genom det förflutnas skeenden och rum."

BTJ

Vissa skickliga författare Àr lika skickliga lÀsare. En sÄdan Àr Peter Englund, och den sjÀlvklara konsekvensen har varit att kombinera de bÄda förmÄgorna i rollen som kritiker.

I Paradoxmaskinen fÄr du ett urval av Englunds frÀmsta kritik frÄn 1990 och framÄt. HÀr passerar sÄ olika personer som Caravaggio, Ulf Lundell och Donald Trump, sÄ olika Àmnen som hollÀndska guldÄldern, kalla kriget och lekens roll i kulturen, sÄ olika frÄgor som USA:s invasion av Irak, bröstens historia och den moderna terrorismens natur.

HÀr utlovas varje historieintresserad lika mÄnga som varierade lÀrdomar, men mer Àn sÄ: hÀr lÀr vi oss en hel del om vad historia Àr och kan vara, liksom vad som utmÀrker den goda kritiken. Slutligen kan boken ocksÄ sÀga nÄgot om hur historieÀmnet och kritiken utvecklats under det trettioÄrsspann som Englunds texter omfattar.