(2)

Pang poff Pavlo

e-bok


Pavlos förÀldrar sÀger att de ska skiljas. Pavlos hela vÀrld gÄr itu och tillsammans grÄter de sÄ mycket att det inte gÄr att fatta hur nÄgon ska bli glad igen.

Pavlo berÀttar det för bÀsta vÀnnen Peg nÀr de vispar pannkaksmet. Det hÀr kÀnns som jag , sÀger han och knÀcker ett Àgg mot bunkens kant. DÄ Àr jag bunken , svarar Peg, som tar emot bÄde Àgg och skal, och pillar upp varenda liten flisa ur smeten.

NÀr Pavlo och Peg pratar om jobbiga saker blir det som Àr krÄngligt tydligt och klart. Som att man fÄr bryta ett löfte om det man lovat gör en ledsen. Eller att det aldrig Àr ett barns fel om förÀldrarna vill skiljas. Det visste Pavlo inte helt sÀkert innan.

Det nya livet blir sÄ smÄningom ocksÄ vardag och vi följer Pavlo nÀr han flyttar, köper tapeter och börjar boa in sig i de nya hemmen.

Parallellt berÀttar sju av Pavlos kompisar sina insiderstories om förÀldrarnas skilsmÀssor. Kompisarna Àr som de flesta barn, Àrliga och osentimentala. Centralt i Eva Staafs barnperspektiv Àr fokuset pÄ° barnens förmÄga att registrera och förstÄ, sÀrskilt i kÀnsliga lÀgen. Barn vet ofta allt, men hÄller inne med mycket för att de Àlskar sina förÀldrar.

Med kÀnsla för mÀnskliga svagheter och behov skapar Eva Staaf rader av fina andningspauser i berÀttelsen. Humorn finns alltid nÀra till hands hos hennes karaktÀrer och Àr ofta bÀsta boten mot lÄsta situationer.

Det Àr bra för Pavlo att se vilka vÀgar kompisarnas skilsmÀssor tagit, insikterna gör hans egen situation mindre jobbig. Vad man behöver mest nÀr livet stannar upp, Àr nÀrhet, vÀnskap och nÄgon att prata med. DÄ klarar man det mesta.

SÄ Àr det för Pavlo, till sist har han tvÄ nya hem i tvÄ olika hus. Han kan se bÄda frÄn Pegs lÀgenhet. Allt kÀnns okej och han har hittat sig sjÀlv igen.

Detta Àr en av de viktigaste skilsmÀssoböcker för barn som gjorts. Den ger nya perspektiv, har ett klokt och hoppfullt budskap och mycket fina illustrationer.