(45)

Ormbarn

ljudbok


Ormbarn Àr Sakina Ntibanyiteshas egen berÀttelse frÄn Burundi, Rwanda och Kongo. Om ett barns och ung kvinnas utsatthet i skuggan av etniska konflikter och krig. Om ett nÀstan ofattbart lidande i ett samhÀlle genomsyrat av vÄld och hat, dÀr mÀnnen tar för sig av kvinnor som kommer i deras vÀg och dÀr ett mÀnniskoliv inte Àr mycket vÀrt.

Sakina Ntibanyitesha vÀxte upp utan sina förÀldrar. Hennes skolgÄng blev eftersatt, men hon fick sin mormors berÀttelser vid lÀgerelden. Och som sjuÄring blev hon sjÀlv en sagoberÀtterska för de nunnor som bistod henne en av de gÄnger hon behövde hjÀlp. Först som vuxen fick hon möjlighet till att studera. Idag bor Sakina i LuleÄ och arbetar som undersköterska. Hon berÀttar med en lÀtthet i sprÄket. Och trots allt det tunga talar hon om försoning med sina förövare.

"Ett hjÀrtskÀrande levnadsöde, dÀr Sakina vÀgrar se sig som offer. Efter flera besök i Afrika upphör jag aldrig förvÄnas över den okuvlighet och det mod som finns i en ofta utsatt vardag."

Karin Malmsten, journalist Sveriges Radio



3.7

45 recensioner

Linnéa

2023-06-05

FörstÄe inte varför upplÀsaren sÀger de och dem istÀllet för talsprÄk dom och ibland tom di pÄ ett mycket gammamodigt sÀtt.