(5)

Omsorgen

e-bok


Pernilla jobbar pÄ LSS-boendet TuvegÄrden, ett jobb som innebÀr lÄnga nattpass och som fÄr ryggen att mola. DÀr finns Hannes som förlorat talet i en bilolycka och Agnetha som maniskt samlar pa skonhetsprodukter men som vagrar tvatta sig. DÀr finns Àven personalen som jobbar sida vid sida. Men trots allt det tunga sÄ Àlskar Pernilla sitt jobb. Om bara alla kunde se det sÄ, att omsorg handlar om kÀrlek till mÀnniskor.

"NÀsta gÄng Pernilla fÄr frÄgan ska hon ta mig fan skrika ut att man mÄste vara mirakulöst förstÄende inför de boendes olika egenheter och att det liksom Àr det som Àr det fantastiska med jobbet. Att begripa sig pÄ sjukt sjuka mÀnniskor som har röster och som uppfattar sina kroppar pÄ ett annat sÀtt Àn friska mÀnniskor. Som inte fungerar som vanliga mÀnniskor men som ÀndÄ har samma mÀnskliga vÀrde.".

Omsorgen Àr en novell om empati och mÀnskligt vÀrde, en berÀttelse som lyfter de mÀnniskor i samhÀllet som inte alltid syns.

Novellen förenar politik med litteratur pÄ ett briljant sÀtt. Omsorgen Àr en viktig text som förklarar varför omsorgen berör oss alla och hur svÄrt det Àr att vara mÀnniska.

Magnus Dahlerus, BTJ nr 6, 2016.