(6)

Om tiden inte finns : tankar om den nya fysiken

e-bok


I sin senaste bok utforskar Carlo Rovelli - författare till den framgÄngsrika Sju korta lektioner i fysik - en gren inom fysiken vi alla kan förhÄlla oss till, dÀrför att det Àr en gÄta för sÄvÀl forskare som för alla andra. Genom historien har förstÄelsen av tid skiftat oerhört, frÄn Newtons till Einsteins upptÀckter, fram till dagens kvantteorier och loopkvantgravitation, som Rovelli sjÀlv Àr specialist i.

Tiden, som alltid var en faktor i Newtons berĂ€kningar, lĂ€mnas i dagens fundamentala ekvationer helt Ă„t sidan. DĂ„tid och framtid Ă€r inte lĂ€ngre varandras motsatser. Och det som inte lĂ€ngre Ă€r sant inom fysiken Ă€r nĂ„got alla andra utgĂ„r frĂ„n Ă€r sant - tiden hĂ€r och nu. Varför minns vi det förflutna, men inte framtiden? Är det vi som existerar i tiden eller tiden som existerar i oss? Vad betyder det egentligen att tiden "gĂ„r"? Hur Ă€r tiden kopplad till vĂ„r stĂ€llning som subjekt? Vad Ă€r det man hör nĂ€r man hör tidens gĂ„ng?

Detta Àr bara nÄgra av de mÄnga vetenskapliga frÄgor boken tar upp, tillsammans med en genomgÄng av vad fysiken brukade vara och vad den hÄller pÄ att bli i dag.