(0)

Om Ofissim

e-bok


Vid ett tillfĂ€lle stĂ€ngde Ofissim in sig ensam pĂ„ sitt rum flera veckor i strĂ€ck, och nĂ€r man knackade och frĂ„gade vad han gjorde dĂ€rinne, svarade han med hög röst: ”Jag bedriver kĂ€rlekskonsten!”

Vem var Ofissim? Om han nu har funnits? Ofissim var filosof, poet och uppfinnare. Han fruktade speglar och havsresor, men intresserade sig för jÀrnvÀgar och tidigare liv. I kretsen av vÀnner, lÀrjungar och bohemiska konstnÀrer var han kÀnd för bÄde sin visdom och sina mÀrkliga vanor. Hans bror Okassim, affÀrsmannen, var dÀremot mer skeptisk till Ofissims idéer. SÀrskilt som bÄda var rivaler om Ànkan Dubons gunst.

För första (och troligen sista) gÄngen presenteras hÀr Ofissims liv och verk för en svensk publik. Om Ofissim bjuder pÄ visdomsord, anekdoter och dikter, som tillsammans ger perspektiv pÄ den unika gestalten Ofissim och hans omgivning i en stad som skulle kunna vara Paris pÄ gaslyktornas och avantgardets tid.

Ibland Àr det tÀnkvÀrt, ibland absurt, ofta bÄde och. Hur som helst: den som en gÄng lÀrt kÀnna Ofissim glömmer honom inte!

Med Om Ofissim Àr Malte Persson tillbaka med en underfundigt drastisk berÀttelse om vÀrlden betraktad ur en sÀregen mÀnniskas perspektiv.