(2)

Om livets korthet

e-bok


MÀnniskan lÄter sin tid gÄ till spillo eftersom hon inte vÀrderar den tillrÀckligt högt. Andra vÀrden, som pengar eller egendom, lÀgger hon desto mer kraft pÄ att freda frÄn andra. Men tiden Àr alltför svÄr att fÄnga och förstÄ, och dÀrför Àr det lÀtt att bli distraherad av annat - jakten pÄ rikedom, strÀvan efter status, andra mÀnniskors vilja eller oförmÄga att sjÀlva anvÀnda tiden förnuftigt.

Den romerska filosofen Seneca gÄr inte med pÄ att livet skulle vara för kort. Han formulerar sina livsrÄd utifrÄn en stoisk stÄndpunkt och ger som exempel nÄgra av den romerska vÀrldens mest kÀnda mÀnniskor: kejsaren Augustus, statsmannen Cicero och politikern Livius Drusus, vilka lÀt sig uppslukas av sina och andras strÀvanden. Men naturen, menar Seneca, ger mÀnniskan tillrÀckligt med tid för att göra vad som Àr vÀsentligt, och var och en mÄste fördela den klokt. I annat fall kan hon dö utan att nÄgonsin ha levat.

I Johan Bergmans klassiska svenska översÀttning.

LUCIUS ANNAEUS SENECA den yngre föddes omkring Är 4 e.Kr. i Córdoba i Spanien. Han fick sin utbildning i grammatik, retorik och filosofi i Rom. Vid sidan av sina filosofiska verk skrev han ocksÄ tragedier för scenen. Under en kort period var han kejsaren Neros lÀrare, men misstÀnktes för konspiration och tvingades begÄ sjÀlvmord Är 65.

»Senecas dygd framtrÀder levande & kraftfullt i hans verk.« Michel de Montaigne