(0)

Om hasch

e-bok


”Tog hasch klockan sju pĂ„ kvĂ€llen efter att ha tvekat en lĂ„ng stund. PĂ„ dagen hade jag varit i Aix. Jag skriver ned det som följer endast för att kunna faststĂ€lla om nĂ„gra effekter infinner sig eller inte, eftersom min ensamma tillvaro inte medger nĂ„gon annan sorts kontroll.”

SĂ„ inleder Walter Benjamin det protokoll han skrev över ett haschrus i Marseille i september 1928. I likhet med de övriga drogprotokoll som Benjamin och hans vĂ€nner förde över drogförsök under Ă„ren 1927–1934 kom texten frĂ„n Marseille att fĂ„ stor inverkan pĂ„ hans liv och verk.

Benjamin planerade att skriva en ”mycket betydelsefull bok om hasch”, men planerna förverkligades inte under hans levnad och Über Haschisch utgavs postumt först 1972. Men trots att han inte hann fĂ€rdigstĂ€lla sin haschbok Ă€r Om hasch ett fenomenalt verk helt i egen rĂ€tt. Boken bestĂ„r av protokoll, skisser, fragment och prosatexter i olika versioner och ger en fascinerande inblick i drogförsökens stora betydelse för Walter Benjamins tankevĂ€rld.