(255)

Om bara

ljudbok och e-bok


”Hjorths (och HjĂ€ltes) prosa Ă€r kraftfull och förtĂ€tad. Som en strĂ„lkastare, och i stĂ€llet för att sopa under mattan ska allt obönhörligen fram i ljuset.”

Aftonbladet

”Vigdis Hjorth skriver poetiskt, skört, vackert och begripligt. Andlöst flödar det ur henne och hon kĂ€nns autentisk, sann.”

NorrlÀndska Socialdemokraten

”Vigdis Hjorths sprĂ„k Ă€r direkt och intensivt, till och med intimt sĂ„ att inget av det smutsiga och svĂ„ra gĂ„r att hĂ„lla pĂ„ avstĂ„nd.”

Svenska dagbladet

”NĂ€r man vaknat ur besattheten tittar man man upp och ser att tiden gĂ„tt, att livet pĂ„gĂ„tt. Om detta berĂ€ttar Vigdis Hjorth skickligt och gripande.”

Sydsvenskan

”En stor, tragisk kĂ€rleksroman som trĂ€ffar lĂ€saren som ett snabbtĂ„g.” Dagbladet

Dramatikern och smÄbarnsmamman Ida Heier har mött sitt livs kÀrlek. Hon har förstÄtt att nÄgot ska hÀnda: man kan veta att man kan Àlska lÄngt innan man möter den man ska Àlska, tÀnker hon. FöremÄlet för hennes passion Àr den tio Är Àldre professorn Arnold Busk, ocksÄ han gift med barn. Han Àr otillgÀnglig, men Idas lÀngtan efter honom blir bara starkare.

Efter flera Ärs plÄgad vÀntan kommer Àntligen den dag dÄ han ger upp sitt gamla liv för henne. Hon har redan skilt sig. Nu ska de fÄ varandra. Eller?

Idas och Arnolds dans kring varandra Ă€r turbulent och grĂ€nslös och den blir allt mörkare. Vad Ă€r det för besatthet som driver Ida Heier – och nĂ€r slĂ„r en sĂ„dan kĂ€rlek över i galenskap?

Hjorths roman frÄn 2001 anses av mÄnga vara hennes bÀsta och har blivit en modern klassiker. 2006 utsÄg Dagbladets lÀsare Om bara till en av de viktigaste norska romanerna de senaste 25 Ären.

Vigdis Hjorth Ă€r en av Norges frĂ€msta författare. PĂ„ svenska finns romanerna Arv och miljö, Henrik, LĂ€rarinnans sĂ„ng och Är mor död? Om bara översĂ€tts för första gĂ„ngen till svenska. Samtidigt Ă„terutger vi den tidigare utgivna kĂ€rleksromanen Byta dĂ€ck som ljudbok och e-bok.

”Som lĂ€sare sitter du fastnaglad och stirrar förhĂ€xad pĂ„ tĂ„golyckan. Vigdis Hjorth har förmĂ„gan att skildra Ida Heiers galenskap, grĂ€nslöshet och sjĂ€lvförnedring – men ocksĂ„ hennes stora förmĂ„ga till kĂ€rlek – med barsk vĂ€rme, humor och lojalitet. Det Ă€r feelbad i sin bĂ€sta och mest vĂ€lgörande mening”

Aftonbladet

”Om bara Ă€r översatt av Jens HjĂ€lte som skickligt och lyhört upprĂ€tthĂ„ller denna nĂ€rhet som Ă€r romanens sjĂ€lva sjĂ€l.”

Svenska dagbladet

”Om bara Ă€r skriven med [Hjorths] hjĂ€rteblod och Ă€r troligen hennes bĂ€sta.”

Verdens Gang

”Vigdis Hjorths beska och brutala svartsjukedrama Ă€r en av de viktigaste romanerna i de senaste decenniernas norska samtidslitteratur, en riktigt obehaglig nyklassiker.”

Weekendavisen



3.7

255 recensioner

Anonym

2024-03-12

Brutal!

camilla

2024-02-19

Bra och spÀnnande sprÄk men jag har (som tur Àr) ingenting i deras relation att relatera till sÄ den berör mig inte annat Àn som irriterande.

Eva

2024-01-24

VĂ€ldigt mycket upprepningar.