(13)

Olof, Tore, Tore - en kriminalroman

ljudbok


Svenskarna har i september 2003 tackat nej till euron, fÄtt sin utrikesminister mördad i Stockholms shoppingvimmel och rÀknar in allt fler förtidspensionÀrer.

Lokaltidningen drar igÄng en artikelserie om vardagsfifflet, och i stan arrangerar Madame Miriam möten med avlidna slÀktingar i sin salong för annorlunda upplevelser. PÄ kyrkogÄrden i byn, en dryg mil bort, fÄngar Fader Ibrahim de dödas röster med en gammal bandspelare.

NÀr sedan en förstÄndshandikappad man (med 49 i skonummer) i sin jakt pÄ Jesus autograf hittas död i komposten pÄ samma kyrkogÄrd och kommissarien och "svartskallen" Cesar Amado Sin Fronteras, tillsammans med kollegan Spencer Albinsson, drar igÄng polisutredningen - Àr det frÀmst en man som hamnar i fokus, den försvunne sjömannen Orvar Ott: Olof, Tore, Tore.

"..den Àr fruktansvÀrt bra. Den kvalar faktiskt in bland det roligaste jag lÀst pÄ mycket lÀnge...Kanske mÄste man skriva sjÀlv för att förstÄ hur kul det Àr...Ibland behöver en författare bryta mot reglerna, bara pressa gaspedalen i botten och kÀnna fartvinden i hÄret...Man mÄste leva ocksÄ, inte bara krÀka ur sig menlösa historier om magsjuka, grÄnande gubbar som rotar i allt tristare pedofilhÀrvor och muttrar över tillstÄndet i samhÀllet. Det har Per Erik Tell fattat."

Jan Hoff, Kristianstadsbladet

"Piratens ande svÀvar hela tiden över berÀttelsen. Det Àr fÄ deckarförfattare som klarar av att förena samhÀllskritik med litterÀrt gestaltande. Men Per Erik Tell Àr ganska nÀra. Han anvÀnder sin tidigare journalistbakgrund pÄ ett för ÀndamÄlet intelligent och sparsmakat sÀtt. Lite mer fullödiga förvecklingar behövs nog, men det tror jag han Àr mÀktig."

Leif Wilehag, alba.nu

"Det som ger boken en egen ton Àr den lÀttsamt underhÄllande berÀttarstilen - som dock aldrig blundar för tragiken - samt en rad intressanta karaktÀrsteckningar... Det Àr inte ofta man har skÀl att be en svensk författare skriva lÀngre historier. Men Tell bör göra det: han Àr förvisso bra men har förutsÀttningar för att Ästadkomma nÄgot Ànnu bÀttre."

Johan Wopenka, Jury


UpplÀsare: Per Wasberg
LĂ€ngd:

2.9

13 recensioner

Anders

2021-07-23

En smÄtt absurd historia, I "100-Äringens" anda. Den ena galenskapen avlöser den andra. Det Àr ingen glimmrande kriminalhistoria, men den roar för stunden.